Πενταμερής με τουρκικές ασκήσεις

Μεγάλη εβδομάδα για το Κυπριακό. Την Τρίτη ξεκινούν οι εργασίες της  άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να επιδιώκει να εξακριβώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος στο Κυπριακό μετά από 46 χρόνια. Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι υποδέχονται τη νέα διαδικασία με σειρά στρατιωτικών ασκήσεων και κανονιές στη γραμμή αντιπαράταξης και στα πεδία βολής. 

Το τελευταίο δεκαήμερο πραγματοποιούν σειρά ασκήσεων σε όλη σχεδόν τη γραμμή αντιπαράταξης

για ετοιμότητα και με καθαρά επιθετικές διατάξεις ως ακόμη μία σαφή απειλή σε βάρος των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της. 

Σημειώνουμε ότι ανάλογες στρατιωτικές δραστηριότητες διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα, ανοιχτά της Καρπασίας, με πραγματικά πυρά από το τουρκικό ναυτικό. Είναι μάλιστα αντιληπτό ότι οι Τούρκοι δεν έχουν πρόθεση να αποχωρήσουν στρατιωτικά από την Κύπρο. Για να αποφύγουν τις πιέσεις επί του συγκεκριμένου θέματος ανατρέπουν το Κραν Μοντανά και τη διαδικασία από εκεί που έχει μείνει.  Δηλαδή από τα θέματα της ασφάλειας, προβάλλοντας το θέμα της ισότιμης κυριαρχίας που σφραγίζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στο πλαίσιο της λύσης.  Έτσι, στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούν να επιτύχουν μέσω της Πενταμερούς την προηγούμενη δική τους θέση περί της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και στην καλύτερη γι’ αυτούς επιλογή τη λύση της συνομοσπονδίας και των δύο ανεξάρτητων κρατών. Οι Τούρκοι τραβούν τη διαδικασία και τις θέσεις τους στα άκρα για να έχουν διαπραγματευτικό βάθος και για να είναι ευέλικτοι χωρίς να χάνουν.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα