Πενταετής έκδοση βιομετρικού διαβατηρίου στην Κύπρο

Σε ισχύ θα τεθεί η 5ετής διάρκεια των βιομετρικών διαβατηρίων από τις 20 Απριλίου μετά από υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση «το τέλος των διαβατηρίων ταχείας έκδοσης θα παραμείνει ως έχει και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ανέρχεται σε 120 ευρώ». Στα 45 ευρώ θα καταβληθούν τα βιομετρικά διαβατήρια.

Τι είναι και πώς λειτουργεί το βιομετρικό διαβατήριο;

Το βιομετρικό διαβατήριο είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο, το οποίο χρησιμοποιεί τα βιομετρικά χαρακτηριστικά προκειμένου

να πιστοποιήσει την ταυτότητα του κατόχου του. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα chip, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του διαβατηρίου καθώς και των βιομετρικών δεδομένων του. Αυτά τα βιομετρικά στοιχεία έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα επίπεδο ασφάλειας και προστασίας ενάντια στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Σε αυτό το πλαίσιο ο International Civil Aviation Organisation έχει ορίσει την αναγνώριση προσώπου ως το σημαντικότερο βιομετρικό χαρακτηριστικό, ενώ η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος, έχει οριστεί ως μη υποχρεωτική διαδικασία αναγνώρισης.

Τα βιομετρικά διαβατήρια πέραν του νέου σχεδιασμού διαθέτουν και άλλα σημαντικά γνωρίσματα ασφαλείας. Χαρακτηριστικά όπως σελίδες με περίπλοκα σχέδια, υδατογραφήματα, καθώς και το προαναφερόμενο chip αποθήκευσης.

Η χρήση βιομετρικών στοιχείων βοηθάει στην αντιμετώπιση της απάτης και μπορεί να προσδιορίσει την πλαστότητα του υπό εξέταση ταξιδιωτικού εγγράφου. Η βιομετρική αναγνώριση στοιχείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ στα σύνορα προκειμένου να εξακριβωθεί η εικόνα που εμφαίνεται στο διαβατήριο με αυτή που υπάρχει στο αρχείο της σχετικής Υπηρεσίας.

Τα βιομετρικά στοιχεία είναι μοναδικά και μετρήσιμα στον κάθε άνθρωπο και χρησιμοποιούνται προκειμένου ν’ αναγνωριστεί η ταυτότητά του. Τέτοια στοιχεία είναι το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Τέλος, τα δεδομένα-στοιχεία κλειδώνονται με ένα δημόσιο κλειδί που παρέχει προστασία κατά οποιασδήποτε νόθευσης κωδικοποιημένων δεδομένων. Το δημόσιο κλειδί επιτρέπει την επικύρωση των δεδομένων ως προς την γνησιότητα τους και εμφανίζει οποιαδήποτε τροποποίηση – νόθευση ή διαγραφή στο chip του διαβατηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα