Πελματιαία Απονευρωσίτιδα - Αναγνωρίστε τα σημάδια έγκαιρα

Αν νιώθετε συνεχώς έντονο σφίξιμο στα πόδια και πόνο στην περιοχή της πτέρνας με μικρά φορτία ή με μερική ορθοστασία, δεν πρέπει να το ρίχνετε μόνο στην κόπωση της καθημερινότητάς σας, επειδή μπορεί να κρύβεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα κάτω από το πόδι σας.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια ινώδες ομάδα μη ελαστικού κολλαγόνου που καλύπτει την πατούσα και βοηθά στην απορρόφηση κραδασμών για να αποφεύγονται τραυματισμοί στην περιοχή. Είναι πολύ ισχυρή σε ένταση, αφού μπορεί να κρατά το σχήμα της ποδικής καμάρας, καθώς επίσης να ενισχύει την ισορροπία και λειτουργικότητα του ποδιού.

Τυχόν

τραυματισμοί και φλεγμονή στην περιοχή προκαλούν τη πάθηση που ονομάζουμε πελματιαία απονευρωσίτιδα και καθιστά απλές καθημερινές κινήσεις και φορτία δύσκολα και επίπονα, είτε κάποιος ζει μια καθιστική ζωή ή άτομα με πολύ ενεργητική ζωή και δραστηριότητες.

Μπορεί αρχικά να το προκαλέσει ένας απλός τραυματισμός, όπως το να πατήσουμε μια πέτρα στην παραλία, η παρατεταμένη ορθοστασία ή ακόμα και καινούρια παπούτσια που δεν ταιριάζουν όμως στον τύπο του ποδιού μας.

Οι γυναίκες πάνω των 40 και υπέρβαρα άτομα είναι αυτά που επηρεάζονται πιο συχνά, όμως μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πτέρνα και όχι κάθετα στο πίσω μέρος του αστραγάλου, με αυξημένη ένταση στα πρώτα πρωινά βήματα και υποχώρηση με τοπικό ζέσταμα ή φυσιολογική λειτουργία.

Αν όμως η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι μικρορήξεις ινών στην περιοχή θα αυξήσουν τη φλεγμονή και πολύ συχνά παρουσιάζεται και η δημιουργία άκανθας πτέρνας, που είναι μήκυνση του οστού που ενώνεται η απονεύρωση λόγω της έλξης που προκαλεί η ένταση. Αυτό δημιουργεί ένα ΄αγκάθι΄ στην περιοχή της πτέρνας, που είναι επώδυνο λόγω φλεγμονής και πληγών στους γύρω ιστούς.

Η θεραπεία από ιατρικής πλευράς είναι ανάπαυση και διακοπή δραστηριοτήτων μέχρι να περιοριστεί η φλεγμονή, καθώς επίσης και η χρήση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής. Η εισήγηση για παγοθεραπεία και ελαφριές διατάσεις είναι πολύ χρήσιμη, φτάνει να γίνεται με τον σωστό τρόπο και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η χρήση πάτων σιλικόνης πρέπει να γίνεται πολύ στοχευμένα, αφού μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του προβλήματος αντί να φέρει αποφόρτιση και ηρεμία.

Από πλευράς φυσιοθεραπείας, μια από τις πιο αποδοτικές τεχνικές είναι οι διατάσεις και οι χειροκίνητες κινητοποιήσεις που βοηθούν και στη μείωση της τάσης στην απονεύρωση αλλά και στην αύξηση της ροής του αίματος για γρηγορότερη επούλωση. Μπορούμε να εφαρμόσουμε και τεχνική περίδεσης με ελαστική ταινία για στήριξη της απονεύρωσης στις καθημερινές κινήσεις, αλλά επίσης να κάνουμε χρήση κρουστικού υπέρηχου (shock wave).Το 85% των ασθενών, με χρήση των τεχνικών σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς επίσης και βοηθήματα και χάσιμο βάρους αν είναι αναγκαίο, θεραπεύονται εντελώς εντός 2 μηνών. Αν όχι όμως και τα συμπτώματα χειροτερεύουν, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση για διατομή και αποσυμπίεση της πελματιαίας απονεύρωσης.

Αν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή νιώθετε το πόδι σας να έχει παράξενη αίσθηση ειδικά κατά τις πρωινές ώρες, τότε καλύτερα να αποταθείτε σε ένα ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση και επίλυση του προβλήματός σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα