ΠΕΛΕΤΙΚΟ: Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 150 εργαζόμενοι

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 150 εργαζόμενοι που εργοδοτούνται στην μονάδα παραγωγής μπεντονίτη του Ομίλου ΠΕΛΕΤΙΚΟ στο Πεντάκωμο, λόγω της αύξησης των τελών φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι Λεμεσού κατόπιν της πρόσφατης συμφωνίας του κράτους με ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού, αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε ο Όμιλος ΠΕΛΕΤΙΚΟ.

Η διάσκεψη δόθηκε με αφορμή τις πρόσφατες “υπεραυξήσεις στα τέλη” φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων

με προϊόντα χαμηλής αξίας στο Λιμάνι Λεμεσού, προκειμένου να παρουσιάσει τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξήσεις αυτές και επηρεάζουν άμεσα την μονάδα παραγωγής μπεντονίτη της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΠΕΛΕΤΙΚΟ Μάριος Πελετιές, μιλώντας στη διάσκεψη είπε ότι ο μπεντονίτης είναι το πιο φθηνό υλικό που εξάγεται από την Κύπρο και πρόσθεσε ότι η νέα και μοναδική ταρίφα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον τερματισμό λειτουργίας της μονάδος τους, στην απώλεια εργασίας πέραν των 150 ατόμων που εργοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα, στην απώλεια εισροής σημαντικού συναλλάγματος στην οικονομία του τόπου και την απώλεια σημαντικών εσόδων στο κράτος.

Με τα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο κ. Πελετιές, το κόστος φόρτωσης στην τιμή πώλησης για τον μπεντονίτη ανέρχεται σε 21% σε σύγκριση με άλλα εξαγόμενα προϊόντα, όπως οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή που ανέρχονται σε 2% και το χαλούμι σε 0,5%.

Ανέφερε ότι ο Όμιλος ΠΕΛΕΤΙΚΟ λειτουργεί μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας μπεντονίτη εδώ και 40 χρόνια και ότι ο μπεντονίτης είναι καθαρά εξαγωγικό προϊόν, κυρίως προς χώρες της Ευρώπης με τους κύριους ανταγωνιστές να είναι Τουρκία, Ισπανία, Βουλγαρία, Μαρόκο, Τσεχία και Ελλάδα.

Σημείωσε ότι με την πρόσφατη συμφωνία της Κυβέρνησης με την ιδιωτική εταιρεία EUROGATE Container Terminal Limassol Ltd, η οποία διαχειρίζεται τις φορτοεκφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι Λεμεσού, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τέλη φόρτωσης, μια κίνηση που κυριολεκτικά «γονατίζει» τις εταιρείες που εξάγουν προϊόντα χαμηλής αξίας, όπως ο μπεντονίτης.

Όπως είπε, η παραμικρή αύξηση στα έξοδα φόρτωσης για εξαγωγή του μπεντονίτη καθιστά τη μονάδα μη βιώσιμη, χωρίς καμιά δυνατότητα αύξησης της τιμής πώλησης λόγω του σκληρού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η αγορά μπεντονίτη στο εξωτερικό.

Ο κ. Πελετίες ανέφερε, επίσης ότι παρόλο που δεν υπήρχαν περιθώρια μείωσης της τιμής πώλησης, η ΠΕΛΕΤΙΚΟ για να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές της κατά 16% τα τελευταία 3 χρόνια.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο καθένας τη δουλειά του. Το κράτος έχει πολλά πράγματα να ασχοληθεί άμα θέλει. Δεν είναι η δουλειά του να ασχολείται με τα λιμάνια, ούτε με τις τηλεφωνικές εταιρείες, ούτε με τον ηλεκτρισμό, αλλά δεν παύει το κράτος να λαμβάνει υπόψη πολύ συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού όταν ιδιωτικοποιείται μία επιχείρηση. Είμαστε ένα κράτος υπό κατοχή ακόμη. Οπότε κάποια σημεία ή κάποιες επιχειρήσεις πρέπει να θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και ένα από αυτά είναι το λιμάνι. Δεν μπορούμε με την μεγαλύτερη ευκολία να ιδιωτικοποιούμε το λιμάνι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι χαρακτηριστικά του νησιού μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πελετιές είπε ότι ο Όμιλος αυτές τις τρεις εβδομάδες είχε καθαρή ζημιά πέραν των €150.000.

«Ο πρώτος λόγος, τα πρώτα δύο Σαββατοκύριακα όταν το λιμάνι ήταν σε ένα μεταβατικό στάδιο. Όλες οι εταιρείες δεν έστελναν στην Κύπρο τα πλοία τους, γιατί θα έμεναν έξω από το λιμάνι να καθυστερήσουν μέχρι να μπουν μέσα να ξεφορτώσουν και να φορτώσουν. Οπότε προτίμησαν να μην τα στείλουν στην Κύπρο, να πάνε να ξεφορτώσουν είτε στο Λίβανο είτε στην Μάλτα είτε στην Αίγυπτο. Οπότε χάσαμε φορτώσεις. Περιμέναμε πότε θα αρχίσει το λιμάνι να δουλεύει «σωστά». Την εβδομάδα που πέρασε λόγω χαμηλής παραγωγικότητας, καταφέραμε να φορτώσουμε τα μισά κοντέινερ από ό,τι έπρεπε να φορτώσουμε. Πρέπει κάποιος να μας πει πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Πελετιές είπε ότι θα αγωνιστούν με όλα τα εις την διάθεσή τους μέσα, για να διατηρηθούν τα έξοδα φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων σε λογικά επίπεδα, που θα λαμβάνουν υπόψη την αξία του κάθε φορτίου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα από την Αρχή Λιμένων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πελετιές ανέφερε ότι εάν δεν επανέλθει το κόστος φόρτωσης των κοντέινερ στα επίπεδα που υπήρχαν μέχρι τώρα, το εργοστάσιο τερματίζει τις δραστηριότητες του.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, το προσωπικό του Ομίλου στην μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας μπετονίτη εργάζεται με μειωμένο ωράριο.

«Το προσωπικό βρίσκεται σήμερα, αύριο και πιθανόν μεθαύριο εκτός εργασίας. Αυτές τις μέρες δεν εργάζονται γιατί οι φορτώσεις που προβλέπαμε να γίνουν, δεν έγιναν. Τα πλοία δεν ήρθαν και με το αυξημένο κόστος φόρτωσης, οι πελάτες μας λένε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το έξτρα κόστος. Είναι δικό σας. Εάν είναι δικό μας, το έξτρα κόστος και δεν μπορούμε να το μετακυλήσουμε στους πελάτες, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος τερματισμού της μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας μπετονίτη», σημειώθηκε.

Εργαζόμενος του Ομίλου, σε παρέμβαση του, μετέφερε την αγωνία του προσωπικού για όλο το ζήτημα και όπως είπε, «οι ενέργειες που έκανε η Κυβέρνηση να παραχωρήσει το λιμάνι μονοπωλιακά, σε μια εταιρεία η οποία μας έπιασε από το λαιμό με το ψηλό κόστος που βάζει, αναγκάζει το προσωπικό εδώ και 15 μέρες να υποαπασχολείται».

«Η αντίδραση του προσωπικού είναι ήρεμη, αλλά σε κάποια φάση θα αντιδράσουμε και εμείς με τον τρόπο το δικό μας», πρόσθεσε.

Στη διάσκεψη αναφέρθηκε, τέλος, ότι για το θέμα της αύξησης στα τέλη φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων από την ιδιωτική εταιρεία EUROGATE, ο Όμιλος θα έχει σήμερα στις 17:00 συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου Μάριο Δημητριάδη και με εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα