Πελέ, Κριστιάνο ή άλλος; Τελικά ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία;

O Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 763 γκολ και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι πια ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Ή μήπως όχι; Ο Πελέ έχει σίγουρα αντίρρηση και κάποιοι αριθμοί δείχνουν ως πρώτο τον Γιόζεφ Μπίστσαν! Τι συμβαίνει τελικά;

Σύμφωνα με το αρχείο της ισπανικής εφημερίδας Marca ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ίντερ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ιταλίας έφτασε

στα 763 και ξεπέρασε κατά ένα γκολ τους θρύλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Γιόζεφ Μπίτσαν και τον Πελέ που έχουν 762 γκολ.

Η ισπανική εφημερίδα υποστηρίζει πως παρότι άλλες πηγές όπως το RSSSF, καταγράψουν 805 γκολ για την παλιά δόξα της Αυστρίας και της Τσεχίας, τον Μπίκαν, σύμφωνα με τα δικά της αρχεία όπου μετράει τα επίσημα παιχνίδια, έχει 762.

Κι αυτό γιατί άλλες πηγές μετράνε τα γκολ που πέτυχε με την ομάδα των αναπληρωματικών της Ραπίντ Βιέννης ή τα τρία γκολ που είχε με την ερασιτεχνική ομάδα της Ραπίντ αλλά και ένα χατ τρικ που πέτυχε με την επιλογή παικτών της Βοημίας και Μοραβίας εναντίον της εθνικής Γερμανίας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη λίστα του Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation, που έχει αναγνωριστεί από τα Guinness World Records, ο Μπίστσαν είχε βάλει περισσότερα από 805 γκολ, σε περισσότερους από 530 αγώνες, από το 1931 ως το 1956. Κι αν προστεθούν και τα γκολ των φιλικών, είχε ξεπεράσει τα 1468.

Από την άλλη, βέβαια, σύμφωνα με τη μέτρηση του RSSSF λείπουν τα στοιχεία της σεζόν 1951-52 της δεύτερης κατηγορίας στην Τσεχία. Επομένως, και πάλι δεν είναι αυτός ο οριστικός αριθμός γκολ του Μπίστσαν.

Και άρα ο Κριστιάνο δεν τον έχει ξεπεράσει έχοντας τώρα 763 και θα γίνει ο πρώτος σκόρερ όταν θα έχει βάλει 806. Θέλει, δηλαδή, άλλα 43.

Αν τα διαβάζει αυτά ο Πελέ, βέβαια, θα είναι έξαλλος! Ο Βραζιλιάνος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι αυτός που «φωνάζει» σε κάθε ευκαιρία πως ο τίτλος του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο είναι ο ίδιος. Υποστηρίζει ότι έχει σημειώσει συνολικά 1283 γκολ. Ακόμα και αν αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός, βέβαια, ο Μπίστσαν έχει περισσότερα...

Βάσει κάποιων στοιχείων τα γκολ του Πελέ σε επίσημα παιχνίδια μεγάλων κατηγοριών τόσο με συλλόγους όσο και με εθνική ομάδα είναι 767 σε 831 εμφανίσεις. Άρα ακόμα κι έτσι δεν είναι ο πρώτος και ο Ρονάλντο θέλει άλλα πέντε για να τον ξεπεράσει.

«Πάντα με ρωτούν οι νέοι δημοσιογράφοι αν ήταν πιο εύκολο να σκοράρουμε στην εποχή μου. Τους απαντώ 'από πού προκύπτει αυτό; Σήμερα δεν δημιουργούνται ευκαιρίες;'. Μου λένε 'ναι, πολλές'. Άρα, αν δεν υπήρχαν ευκαιρίες θα ήταν δύσκολο. Εφόσον υπάρχουν, το σκοράρισμα είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν 100 χρόνια. Και θα παραμείνει το ίδιο 100 χρόνια αργότερα» είχε πει σε συνέντευξή του ο Μπίστσαν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο Ρονάλντο πέρασε την επίδοση του Πελέ, ο Βραζιλιάνος έσπευσε μέσω μηνύματός του να μην αναγνωρίσει το ρεκόρ του Πορτογάλου.

Με ποιο τρόπο; Έσπευσε να αλλάξει την περιγραφή της προσωπικής σελίδας που διατηρεί στο Instagram, καθώς στα επιτεύγματά του πρόσθεσε: «Κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών (1.283 γκολ)»!

Τα αρχεία της ισπανικής εφημερίδας «Μarca» χρίζουν από το βράδυ της Τρίτης πρώτο σκόρερ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τον Ρονάλντο. Έχει 763.


 

Ακολουθεί ο Μπίστσαν με 762.



Ο Πελέ, επίσης, με 762.

 

Στην τέταρτη θέση είναι ο Ρομάριο με 740.



Πέμπτος ο Λιονέλ Μέσι με 720.

Keywords
Τυχαία Θέματα