Πείραμα δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός σε ένα εστιατόριο (VID)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει πείραμα με black light το οποίο δείχνει πώς μπορεία να μεταδοθεί ο ιός σε εστιατόριο.

Το viral πλέον βίντεο έρχεται από την Ιαπωνία και δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδονται οι ιοί και τα μικρόβια μέσα στα εστιατόρια ακόμη κι όταν μόνο ένας άνθρωπος που βρίσκεται εκεί έχει μολυνθεί.

Η NHK, ένας ιαπωνικός όμιλος μίντια, σε συνεργασία με επιδημιολόγους, έκανε

πρόσφατα ένα πείραμα που δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί ο covid-19 και άλλοι ιοί να μεταδοθούν στον μπουφέ ενός εστιατορίου ή ενός κρουαζιερόπλοιου. Το δίκτυο ανέβασε ένα βίντεο από το πείραμα που έγινε viral.

Το πείραμα έγινε με την αναπαράσταση ενός μπουφέ σαν αυτούς που μπορεί να συναντήσει συχνά κανείς στον ταξιδιωτικό κλάδο. Δέκα συμμετέχοντες κλήθηκαν να σερβιριστούν από ένα τραπέζι που περιείχε διάφορα ζεστά και κρύα πιάτα καθώς και επιλογές ποτών.

Αόρατο φθορίζον χρώμα -ορατό μόνο με black light- εφαρμόστηκε στην παλάμη ενός ατόμου. Αυτό το άτομο αντιπροσώπευε ένα «μολυσμένο» άνθρωπο που είχε βήξει στο χέρι του. Το χρώμα αντιπροσώπευε τον ιό.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον μπουφέ ελεύθερα για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια το δωμάτιο σκοτείνιασε και άνοιξε το black light. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν τα φωτεινά αποτυπώματα που είχαν εξαπλωθεί μεταξύ των παρευρισκομένων επάνω στις επιφάνειες.

Όταν το «μολυσμένο» άτομο άγγιξε διάφορα αντικείμενα -μεταξύ των οποίων ένα καπάκι που κάλυπτε ένα δοχείο ζεστού φαγητού, μια λαβίδα και τη λαβή μιας κανάτας- ο «ιός» μεταφέρθηκε από άλλους συμμετέχοντες σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων. Αρκετοί συμμετέχοντες είχαν φωτεινό χρώμα στα χέρια τους και τρεις είχαν χρώμα στα πρόσωπά τους.

Κορωνοϊός: Μία νοσοκόμα εξηγεί πώς γίνεται να μολυνθούμε στο σουπερμάρκετ ακόμα κι αν φοράμε γάντια

Σε μια εναλλακτική έκδοση του πειράματος, οι επιστήμονες αναπαρέστησαν τον μπουφέ λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία από λοιμώξεις. Τα πιάτα χωρίστηκαν, οι λαβίδες αντικαθίσταντο συχνά και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να καθαρίζουν τα χέρια τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα. Σε αυτό το σενάριο, το χρώμα δεν συνδέθηκε με κανέναν από τους άλλους συμμετέχοντες.

Τι λένε οι επιστήμονες

Αν και τέτοιου είδους πειράματα δεν είναι νέα, σύμφωνα με τον Τζον Νίκολς, καθηγητή κλινικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός ιδιαίτερα όταν δεν τηρεί κάποιος την υγιεινή των χεριών.

Ο Νίκολς υπογραμμίζει ότι θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό το πείραμα να επαναληφθεί αφού το «μολυσμένο» άτομο πλύνει τα χέρια του για πέντε και μετά για δέκα δευτερόλεπτα.

Πηγή: cnn.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα