Πέφτει το πετρέλαιο – ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τις τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική πτώση και υποχωρούν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα 77 το αργό παράδοσης Δεκεμβρίου και στα 79 το Brent παράδοσης Ιανουαρίου. Οι μειώσεις της τάξης του 3% αποδίδονται αφενός στην επαναφορά των lockdowns και άλλων περιορισμών στις μετακινήσεις σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία.

Αυτό συμβαίνει καθώς θεωρείται ότι τα περιοριστικά μέτρα θα μειώσουν τη ζήτηση. Ταυτόχρονα πληροφορίες του πρακτορείου Ρόϊτερς φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συζητούν

με συμμάχους τους, αλλά και χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία την αποδέσμευση μέρους των αποθεμάτων τους σε πετρέλαιο για να μειωθούν οι τιμές. Αντίθετα το φυσικό αέριο ανεβαίνει κυρίως λόγω των εξελίξεων με τον αγωγό Nord Stream 2. Οι γερμανικές Αρχές απ' όπου περνά ο ρωσικός αγωγός «πάγωσαν» προχθές τη διαδικασία πιστοποίησής του και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σε μια Ευρώπη που διψά για φυσικό αέριο λόγω χαμηλών αποθεματικών και χειμώνα αυτό οδηγεί στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα