Πεδίο μάχης το πασχαλινό επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

Πεδίο μάχης αποτελεί φέτος το πασχαλινό επίδομα, καθώς όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί τους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν χαρακτηρίσει a priori το ύψος του για φέτος ως ένα «τεστ» για την συμπεριφορά της Κυβέρνησης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης, ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων και δη των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν θα λάβει φέτος το πασχαλινό επίδομα,

το οποίο θα εισπράξουν περίπου 13.300 άτομα, με το κονδύλι που έχει εγκριθεί να είναι στα 2,5 εκ. ευρώ, την ώρα που οι συνταξιούχοι στην Κύπρο ανέρχονται στις 120.000.

Το πιο σοβαρό όμως, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Σκαπάρη εκπέμπει το στοιχείο της «επαναλαμβανόμενης κοροϊδίας», είναι ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν κάθε μήνα μόλις 336,28 ευρώ, την ώρα που το κριτήριο του Υπουργείο Εργασίας για τη λήψη του πασχαλινού επιδόματος, είναι τα 750 ευρώ για δυο άτομα, ενώ η βασική σύνταξη είναι 415,15 ευρώ.

«Είχαμε την ελπίδα ότι τώρα που λέγεται από στόματα Υπουργών ότι η Οικονομία πάει καλύτερα, θα γινόταν μια θετική κίνηση, ωστόσο κάναμε λάθος», είπε.
Από την πλευρά του, ο συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συντεχνία δεν είναι η μοναδική στην Κύπρο που εκπροσωπεί συνταξιούχους, καθώς άλλες συντεχνίες έχουν ήδη εκδώσει ανακοινώσεις προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Επί της ουσίας, είπε, τα κριτήρια που εφαρμόζονται για το επίδομα, είναι τα ίδια τα οποία έχουν αποφασιστεί από το 2012, όταν συμφωνήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

«Από την άλλη, όπου κι αν τεθεί το εισοδηματικό όριο, κάποιος θα μείνει εκτός, ακόμα και για ένα ευρώ», είπε και πρόσθεσε ότι, καθώς οι συνθήκες της Οικονομίας βελτιώνονται, οι συνθήκες επανεξετάζονται συνεχώς κι ενδεχομένως εκείνη η απόφαση κάποια στιγμή να επανεξεταστεί.
«Φέτος, πάνω από τα μισά νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων θα λάβουν το επίδομα», πρόσθεσε.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο κ. Σκαρπάρης επικαλέστηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις Μαρτίου του 2013, σύμφωνα με την οποία τίθενται ως όριο τα 500 ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι το μνημόνιο συναντίληψης του 2012, δεν μιλούσε για αλλαγή κριτηρίων, αλλά για μικρή μείωση και δεν «κατακρεουργούσε τα κριτήρια».

Ταυτόχρονα, ζήτησε τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορέσουν ο25.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια, να μπορέσουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση για τη μικρή επιταγή και το πασχαλινό επίδομα, καθώς πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να καταθέσουν αίτηση εντός των χρονικών πλαισίων που προβλεπόταν.

Με τη σειρά του, ο κ. Κουρουφέξης απάντησε ότι η νομοθεσία έχει τροποποιηθεί σχετικά, διευκρινίζοντας ότι άτομα τα οποία έχουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά παράλληλα διατηρούν υψηλές καταθέσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα.

Ποιοι δικαιούνται το πασχαλινό επίδομα

Το πασχαλινό επίδομα, σύμφωνα με τον κ. Κουρουφέξη, θα καταβληθεί χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε αίτηση, με τα εμβάσματα να καταβάλλονται στους δικαιούχους από τις 10 του Απριλίου.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα από τις υπηρεσίες του κράτους.

Αν πρόκειται για ένα πρόσωπο το επίδομα διαμορφώνεται στα 190 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν για το 2016 συνολικά εισοδήματα κάτω από 6.500 ευρώ ή εισοδήματα κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως. Σημειώνεται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ως «εισόδημα» ούτε το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, ούτε το πασχαλινό επίδομα της προηγούμενης χρονιάς.

Όσον αφορά στα νοικοκυριά δύο ατόμων, δικαιούχοι είναι όσοι είχαν για το 2016 συνολικά εισοδήματα κάτω από 9.750 ευρώ.

Αν το νοικοκυριό έχει κι άλλα εξαρτώμενα μέλη, το όριο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα μέλη, δηλαδή για κάθε μέλος ηλικίας άνω των 14 ετών προστίθεται 50%, ενώ για κάθε μέλος ηλικίας κάτω των 14 ετών, στο όριο προστίθεται 30%.

Ως εισόδημα, λαμβάνονται υπόψη οι συντάξεις, το εισόδημα από εργασία, το εισόδημα από τόκους καταθέσεων, το εισόδημα από άλλες χορηγίες και γενικά οποιοδήποτε άλλο εισόδημα υπάρχει, πλην του ιδίου του επιδόματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα