Πεδίο μάχης η Αθήνα: Επεισόδια με μολότοφ και φωτιές (LIVE videos)

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια λίγο μετά την δεύτερη πορεία μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και γρήγορα οι δρόμοι της περιοχής μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης με βροχή από μολότοφ, πετροπόλεμο και χημικά. Η αστυνομία επιχειρεί να περιορίσει τους κουκουλοφόρους επιστρατεύοντας τα δύο οχήματα ρίψης νερού - «αύρες». Ο «Αίας» - η μία αύρα της ΕΛΑΣ είχε χρησιμοποιηθεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου για τον ίδιο σκοπό.

Στις 9.30 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ένα άτομο τραυματίσθηκε στην πλατεία Εξαρχείων. Οι πληροφορίες έφεραν τον τραυματία να αιμορραγεί, ενώ έχει κληθεί ασθενοφόρο για να τον παραλάβει.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί αυτοκίνητα, ενώ τα πεζοδρόμια σε πολλούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έχουν ξηλωθεί: Οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν τις πλάκες ως «πολεμοφόδια» εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα, τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα είχαν παραδοθεί στις φλόγες στις οδούς Στουρνάρα και Ζωσιμάδων.

Στις εννιάμισι το βράδυ ομάδα ατόμων που είχαν ανέβει σε ταράτσα στην οδό Σπύρου Τρικούπη άρχισαν να εκτοξεύουν μολότοφ στους αστυνομικούς από ψηλά.

Περίπου στις 8 το βράδυ η ατμόσφαιρα σε όλο το κέντρο της Αθήνας είναι αποπνιχτική από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, ενώ έως τις επτάμισι είχαν γίνει 27 προσαγωγές. Δύο ώρες αργότερα οι προσαγωγές ανέρχονταν σε 30.

Στη «μάχη» οι αύρες της ΕΛΑΣ

Με ρίψεις νερού από τις δύο «αύρες» επιχειρεί από τις 8.30 απέναντι στους κουκουλοφόρους η αστυνομία. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βροχή μολότοφ και πέτρες στο όχημα «Αίαντας» την ώρα που εκείνο επιχειρούσε να προσεγγίσει διαμέρισμα που απειλείτο από τις φλόγες. H δεύτερη «αύρα» κινήθηκε στην Τοσίτσα όπου γκρέμισε οδόφραγμα ύψους περίπου δύο μέτρων.

Φωτιά σε διαμέρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική φωτιά απείλησε διαμέρισμα στην οδό Σπύρου Τρικούπη, από τις φλόγες από το δρόμο. Έως τις 20.20 οι προσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν στο σημείο. Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ η φωτιά κατασβέστηκε- προκάλεσε ζημιές στη βεράντα, δεν επεκτάθηκε στο εσωτερικό του διαμερίσματος, στο οποίο κατά πληροφορίες δεν βρισκόταν κανείς.

Οδοφράγματα από νωρίς

Με οδοφράγματα που άρχισαν να στήνουν αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των εκδηλώσεων μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και ιδιαίτερα γύρω από το Πολυτεχνείο προκειμένου να αποτραπεί προσπάθεια κατάληψης.

Στη Θεσσαλονική, φωτιά ξέσπασε σε εργοτάξιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, μετά τα επεισόδια που σημειώνονται με την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Άντρες της πυροσβεστικής έσπευσαν επί τόπου και έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο κοντέινερ του εργοταξίου, στο ύψος του Άσυλου του Παιδιού, αλλά και της διάσπαρτες φωτιές στην οδό Εγνατία.

Η αστυνομία προχώρησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ατόμου, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγγελάκη για συμμετοχή στα επεισόδια.

Η ένταση συνεχίζεται, με ομάδες που έχουν ορμητήριο τη Θεολογική Σχολή, να βγαίνουν κατά διαστήματα στο οδόστρωμα και να πετάνε μολότοφ. Τα επεισόδια επικεντρώνονται στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Με ένταση ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο η πορεία φορέων της πόλης για την συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λεονταριών, πραγματοποιώντας πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Μετά το τέλος της πορείας ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς τον πεζόδρομο της οδού Χάνδακος, πετώντας πέτρες μολότωφ και φωτοβολίδες προς την πλευρά των αστυνομικών που ακολουθούσε την πορεία. Από την ένταση προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.Στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αυτή την ώρα η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση .

Keywords