Παυλόπουλος για κυπριακό: Ο κόμπος έφθασε στο κτένι

Το κυπριακό καθώς και το θρίλερ των ελληνικών διαπραγματεύσεων ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησε ο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε επίσημη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι δίπλα στην Κύπρο

και είναι αρκετά δυνατή, πάντοτε, για να τη στηρίξει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

“Ο κόμπος έφθασε στο κτένι. Είναι ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό τώρα που ξεκίνησαν οι δικοινοτικές συνομιλίες”, επισήμανε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι “η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της”.

“Δεν είναι νοητό σήμερα να ανέχεται η Ευρώπη, ύστερα από τα τόσα που τράβηξε ο κυπριακός λαός, να υπάρχει κράτος μέλος το οποίο έχει στρατό κατοχής”, ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση “γιατί μπορέσαμε να συμβάλουμε και θα συμβάλουμε ώστε να υπάρξουν κόκκινες γραμμές βασισμένες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Επίσης, συνεχάρη τον κ. Ομήρου “για τις επιδόσεις του κυπριακού λαού” σε σχέση με το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “για σας ευτυχώς τελειώνει όλη αυτή η μνημονιακή διαδικασία”.

Ευχήθηκε σύντομα η Ελλάδα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι “στην Ελλάδα αυτές τις κρίσιμες ώρες δίνουμε μια μάχη και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας την δίνει από κοινού παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρξουν”.

“Ο αγώνας είναι κοινός για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη”, επισήμανε.

Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού λαού την Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη της στον αγώνα που εδώ και 41 χρόνια, όπως είπε, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε η λύση του Κυπριακού “πρέπει να είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών” και ότι “οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορεί να είναι Ευρωπαίοι πολίτες 2ης κατηγορίας”, προσθέτοντας ότι “αδιαπραγμάτευτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένα δίκτυο κανόνων δικαίου όπως αυτοί εφαρμόζονται στην ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται και στην Κύπρο με ενότητα, κράτους, λαού, θεσμών, οικονομίας, με αποχώρηση του στρατού κατοχής, των εποίκων, αλλά και κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960”.

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η Ελλάδα με σαφήνεια, όπως είπε, τονίζει πως ούτε δέχεται, ούτε επιθυμεί, ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα νέο εγγυητικό πλαίσιο για την Κύπρο γιατί οι εγγυήσεις του 1960 ήταν ένας βαθύτατος αναχρονισμός και υπήρξε η κακοδαιμονία του κυπριακού προβλήματος”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα