Πασινιάν: Ετοιμότητα Αρμενίας για αναγνώριση Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, εάν το Μπακού εγγυηθεί την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού του, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Επεσήμανε ότι η Αρμενία θα αποχωρήσει από τον CSTO εάν θεωρεί ότι είναι ένας «ανίκανος οργανισμός».

«Μας φαίνεται ότι αυτή η οργάνωση φεύγει από την Αρμενία και όχι το αντίστροφο », εξήγησε  ο Πασινιάν που είπε επίσης ότι η Δύση δεν λέει στην Αρμενία

να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan says that #Armenia is ready to recognize the Nagorno-Karabakh enclave as part of neighboring #Azerbaijan if Baku guarantees the security of its ethnic Armenian population, the Russian news agency TASS reports. https://t.co/ACL2GxOCeX pic.twitter.com/drISe5eCd0

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) May 22, 2023

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που ισχυρίστηκε ότι η Δύση δίνει σήμα στην Αρμενία να απωθήσει τη Ρωσία από το έδαφός της με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της ασφάλειας είπε

«Δεν λαμβάνουμε κανένα μήνυμα από τη Δύση σχετικά με τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία ή την απώθηση της Ρωσίας, δεν έχουμε λάβει τέτοια μηνύματα και δεν νομίζω ότι τέτοια μηνύματα θα συνέβαιναν ποτέ. Τα σήματα μπορεί να είναι σε σχέση με την ανάπτυξη ή την πορεία των διμερών σχέσεων, που μεταξύ άλλων αφορά και τη Ρωσία. Εννοώ ότι συζητάμε τις διμερείς μας σχέσεις με τους Ρώσους εταίρους μας με μεγάλη διαφάνεια. Και πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα αδιευκρίνιστο σημείο σε αυτές τις συνομιλίες σχετικά με τις ανησυχίες μας για τη Ρωσία στην περιοχή και την κατάσταση στις σχέσεις μας», είπε ο Πασινιάν.

Ο Πασινιάν δήλωσε ότι είναι υποχρέωση της Ρωσίας να διατηρήσει υπό έλεγχο τον Διάδρομο Λατσίν μέχρι τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι η παράνομη εγκατάσταση ενός σημείου ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν στον διάδρομο αποτελεί παραβίαση αυτής της υποχρέωσης.

«Η Ρωσία είχε και πρέπει να κρατήσει αυτόν τον διάδρομο υπό τον έλεγχό της. Έχουμε επίσης μιλήσει στο παρελθόν τόσο δημόσια όσο και σε εργασιακό επίπεδο για τις εξελίξεις στο Khtsaberd στο Parukh. Άλλωστε, η τριμερής δήλωση σημείωσε την ύπαρξη της γραμμής επαφής και τις υποχρεώσεις των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων που αναπτύσσονται εντός της γραμμής επαφής, και συνεχώς ενθαρρύνουμε, δεν έχουμε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, έχουμε βοηθήσει με οτιδήποτε θα μπορούσαμε για να εκπληρωθούν πλήρως αυτές οι υποχρεώσεις», είπε ο Πασινιάν.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας των σχέσεών μας είναι οι ίδιες οι σχέσεις μας, οι αμοιβαίες μας υποχρεώσεις. Σε ποιο βαθμό εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις; Δεν νομίζω ότι η Δύση περιορίζει κάποιον και δεν επιτρέπει να εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις, στους περισσότερους διάφορους τομείς, στην ασφάλεια, τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία ή δραστηριότητες που σχετίζονται με ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ταυτόχρονα, ο Πασινιάν είπε ότι έχει αρχίσει να συζητά θέματα ασφάλειας με δυτικούς εταίρους, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν πίστευαν ότι υπήρχε αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Περισσότερα σε λίγο…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πασινιάν, Ετοιμότητα Αρμενίας, Ναγκόρνο#45Καραμπάχ, Αζερμπαϊτζάν,pasinian, etoimotita armenias, nagkorno#45karabach, azerbaitzan