Παρουσιάζονται προτάσεις για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες

Ένα πακέτο με 10 προτάσεις για την σύνθεση μιας νέας κοινής ευρωπαϊκή προσέγγισης στο μεταναστευτικό, παρέθεσε στην άτυπη συνάντηση των 16 στις Βρυξέλλες, η Ιταλική κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα η Ιταλία καλεί την ΕΕ να συνάψει περισσότερες συμφωνίας με τρίτες χώρες, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία. Ζητά την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και να ξεπεραστεί η λεγόμενη αρχή της χώρας πρώτης εισόδου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θεωρούν ανεπαρκές.

Επιπλέον

ζητεί δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών εκτός ΕΕ, κοινή ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ των μεταναστών που ναυαγούν στη μεσόγειο, την καταπολέμηση των διακινητών, την μετεγκατάσταση των αιτούντων σε περισσότερα από ένα ευρωπαϊκά κράτη, τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων και οικονομικές κυρώσεις προς τα Κράτη Μέλη που δεν συμμετέχουν στο διαμερισμό των βαρών.

Γαλλική πλευρά από κοινού με την Ισπανία, παρομοίως, κατέθεσε πρόταση για δημιουργία κλειστών κέντρων αποβίβασης και φιλοξενίας μεταναστών εντός ευρωπαϊκού εδάφους, όπου και θα γίνεται η βασική επεξεργασία των αιτήσεων των μεταναστών, σε συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, στο πρότυπο της διευθέτησης της υπόθεσης "aquarius"

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

"Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και επίσης ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υποστήριξε δε ότι "πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της".

Εξήγησε δε ότι "δευτερογενείς ροές από Ελλάδα δεν υφίστανται, καθότι έχουν μονομερώς κλείσει τα Βόρεια σύνορά μας".

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας, ζήτησε ενίσχυση ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη χωρών διέλευσης και προέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών σε χώρες προέλευσης, αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Τέλος ο Πρωθυπουργός εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την γαλλοϊσπανική πρόταση σε σχέση με τη συμβατότητα της με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα