Παρότρυνση Κομισιόν προς Τουρκία για το προσφυγικό

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς, επισκεπτόμενος την Άγκυρα προέτρεψε την Τουρκία "να κάνει περισσότερα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη", σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που μετέφεραν σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες, τις δημόσιες δηλώσεις του Αντιπροέδρου, μετά από τις επαφές του με Τούρκους υπουργούς στην Άγκυρα.

Ο Αντιπρόεδρος θα μεταφέρει αύριο το κλίμα και τα στοιχεία που αποκόμισε από τις επαφές του στο Κολέγιο των

Επιτρόπων.

"Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλοί. Στην Ελλάδα φθάνουν μεταξύ 2.000 και 3.000 άτομα κάθε ημέρα. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι σε αυτό το στάδιο", ανέφερε ο κ. Τίμμερμανς στον Τύπο μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ.

Ο Τίμμερμανς πίεσε την Άγκυρα να επιταχύνει την παροχή εκπαιδευτικών και ιατρικών υπηρεσιών για τους Σύριους και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το ποσό των 3 δις ευρώ από την ΕΕ, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει καταβληθεί ακόμη, κάτι που δεν θα συμβεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συγκεκριμένων ανθρωπιστικών αναγκών.

Την ίδια στιγμή η Ολλανδία αρνήθηκε επισήμως ότι εξετάζει σχέδια για τη δημιουργία μιας μίνι-Σένγκεν, πρόταση που διακινούσαν κύκλοι της ολλανδικής κυβέρνησης πριν από την ανάληψη της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ.

Ο Ολλανδός Υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Κλαας Ντάικχοφ, ανέφερε χθες στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, ότι "αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως ύστατη λύση, αλλά εμείς δεν θα το προωθήσουμε". Συμπλήρωσε όμως στη συνέχεια ότι "πρέπει να είμαστε δίκαιοι, αν δεν καταλήξουμε σε λύση, δεν περιμένω από τις άλλες κυβερνήσεις να πουν ότι τώρα δεν κάνουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό".

“Αν δεν καταλήξουμε σε λύση που να υποστηρίζεται από όλα τα κράτη μέλη ή όλα τα κράτη της ζώνης Σένγκεν, τότε η παρούσα συμφωνία Σένγκεν θα τεθεί σε κίνδυνο," πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα