Παρεμβάσεις βουλευτών στην ετήσια Διακοινοβουλευτική Συνάντηση LIBE του ΕΚ

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμμετείχε την Τρίτη στην ετήσια Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας παρεμβάσεις στη συζήτηση με θέμα την αξιολόγηση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust)


Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συζήτηση του θέματος

των τρεχουσών και μελλοντικών δραστηριοτήτων της  Eurojust, υπό το φως της πανδημίας Covid-19, η βουλευτής, Φωτεινή Τσιρίδου χαιρέτισε το γεγονός ότι η Eurojust διατήρησε πλήρως την επιχειρησιακή της λειτουργία, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και στην ανάγκη λήψης περαιτέρω δράσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, η κ. Τσιρίδου υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Επεσήμανε, τέλος, «την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Eurojust, των εθνικών αρχών και  των υπόλοιπων αρμόδιων οργανισμών της Ένωσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος εν γένει».

Σε παρέμβασή της για το ίδιο θέμα, η βουλευτής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, «εξήρε το καταλυτικό έργο της Eurojust στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποτελεί προτεραιότητα για το κυπριακό Κοινοβούλιο».

Σημείωσε ειδικότερα «την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, με την ποινικοποίηση της ζήτησης, είσπραξης ή χρήσης υπηρεσιών σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ύπαρξη διαφορετικών νομικών συστημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, γεγονός που καθιστά πιο πολύπλοκο το έργο της Eurojust, αναδεικνύοντας «τη σημασία ευθυγράμμισης και απλοποίησης των ισχυουσών διαδικασιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του εγκλήματος».

Κατά τη συζήτηση με θέμα τη συνεργασία μεταξύ της Eurojust, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των εθνικών αρχών, ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος, το οποίο μιας και παρουσιάζει αυξητική τάση, ιδιαίτερα λόγω της ευρείας χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας.

Συνακόλουθα, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών είναι ύψιστης σημασίας για την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης στην ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης, «ζήτησε να ενημερωθεί για την εφαρμογή της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα