Παράταση των ελέγχων στα σύνορά της αποφάσισε η Γερμανία

Για λόγους εθνικής ασφάλειας ένεκα των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, η Γερμανία αποφάσισε να παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους της μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπως αποκαλύπτει το Spiegel Online.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σε επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο τον ενημέρωσε ότι η χώρα θα παρατείνει για άλλες 20 ημέρες, δηλαδή μέχρι την 1η Νοεμβρίου, τους μεθοριακούς ελέγχους

με τις γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστρίας.

Λόγω της «αδιάκοπης και ανεξέλεγκτης αθρόας έλευσης ανθρώπων από τρίτες χώρες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, και για την «διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας» είναι απαραίτητη η παράταση αυτού του μέτρου.

Στο Αιγαίο συνεχίζουν να φθάνουν μέχρι και 4.800 πρόσφυγες καθημερινά

Από εσωτερική έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας προκύπτει ότι η βασική διαδρομή που επιλέγουν οι πρόσφυγες για να εισέλθουν στην ΕΕ παραμένει το Αιγαίο. Αναλόγως των καιρικών συνθηκών φτάνουν στα ελληνικά νησιά καθημερινά από 1000 έως 4.800 μετανάστες.

Ενώ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ η Αυστρία θα αποστείλει στη Λέσβο 100 υπαλλήλους, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι σε θέση να διαθέσει πάνω από 30 ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν εσωτερικές ανάγκες.

Η γερμανοαυστριακή συνεργασία στο πλαίσιο της Frontex έχει ως στόχο να αναχαιτίζει τα πλοιάρια από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Στην Ιταλία, την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 7 Οκτωβρίου έφτασαν στα ιταλικά νησιά 134.657 πρόσφυγες, 100.000 λιγότεροι από ό,τι ένα χρόνο πριν. Ενώ το 2014 οι Σύροι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα με 42.323 ανθρώπους εκ των συνολικά 170.100 καταγεγραμμένων προσφύγων, στην τελευταία έκθεση κατεγράφησαν μόνο 7.076 Σύροι εκ των συνολικά 134.657 προσφύγων. Σε σύγκριση με τη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται στην ΕΕ μέσω της Ιταλίας. Αυτή τη διαδρομή ακολουθούν ωστόσο πρόσφυγες από την Ερυθραία, τη Νιγηρία και το Σουδάν.

Διαφωνίες για τη ζώνη τρανζιτ

Στο μεταξύ η απόφαση των χριστιανικών κομμάτων να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση με τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ , στις οποίες θα κρατούνται οι πρόσφυγες για μερικές μέρες για ταυτοποίηση και έλεγχο σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου, βρήκε αντίθετη την Καγκελάριο Μέρκελ. Μιλώντας χθες βράδυ σε κομματική συγκέντρωση είπε ότι το μέτρο «δεν πρόκειται να βοηθήσει τις πολλές χιλιάδες προσφύγων». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν αποδειχθεί ότι κάποιος πέταξε επίτηδες τα χαρτιά του και δεν συμβάλλει στην εξακρίβωση της ταυτότητάς του, ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να χρησιμεύσει.

Παραίτηση Μέρκελ ζήτησαν χθες χιλιάδες Γερμανοί

Με συνθήματα κατά της Καγκελαρίου Μέρκελ και απαιτώντας να σταματήσει η υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία, 7.500 - 9.000 άτομα διαδήλωσαν χθες το βράδυ στη Δρέσδη.

Μεταξύ των διαδηλωτών διακρίνονται και πολλοί που φαίνεται να προέρχονται από την παραδοσιακή αστική τάξη. Μία διακριτική γηραιότερη κυρία φώναξε ξαφνικά: «Η Μέρκελ είναι άρρωστη, πρέπει να φύγει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα