Παράταση Δημ.εκλογών: Νόθευση Τοπικής&Συνολικής Δημοκρατίας

Με την καθιέρωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοχυρώνεται η κυρίαρχη τάση της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στη περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταφέρονται με αυτό το τρόπο, κρατικές αρμοδιότητες σε επίπεδο, όσο το δυνατό εγγύτερα στον πολίτη.

Η κατάθεση των νομοσχεδίων από την κυβέρνηση, με στόχο τη «μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», προκαλεί υποχρεωτικά μια νέα συζήτηση για τις συνέπειες αυτής της πρόθεσης,

που είτε θα απλουστεύσουν, είτε θα περιπλέξουν την ήδη συγκεχυμένη σημερινή εικόνα.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης υπάρχει και η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, για παράταση της θητείας των υφιστάμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Κοινοταρχών και Κοινοτικών Συμβούλων)για δυομιση χρόνια.

Πιο κάτω θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το όλο θέμα της αναστολής ουσιαστικά των εκλογών, καταδεικνύοντας την αντίθεση και διαφωνία μας στην άποψη αυτή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν αποτελεί απλά και μόνο θεσμό διοικητικής οργάνωσης αλλά πολύ περισσότερο, ένα θεσμό που συνδέεται άρρηκτα με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Πρόκειται λοιπόν για μια Δημοκρατία, που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, την Τοπική Δημοκρατία.

Το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μια συνέχεια, ή συμπλήρωμα του όλου δημοκρατικού συστήματος, για αυτό και λόγω της νομικοπολιτικής φύσης της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη, ρυθμίζεται από συνταγματικούς κανόνες και όχι μόνο από κανόνες της κοινής νομοθεσίας (Βουλή).

Η συνταγματικοπολιτική φύση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ιδιότητά της ως «Τοπικής Δημοκρατίας», τη συνδέουν απευθείας με το Σύνταγμα, έτσι ώστε η ρυθμιστική δύναμη του Συντάγματος, να καταλαμβάνει και τη περιοχή του δικαίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη και όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ρυθμίζεται μόνο με την κοινή νομοθεσία.

Οι διατάξεις του δικαίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να έρχονται σε αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις. Το δίκαιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλωστε, αποτελεί μερικότερο κλάδο του Διοικητικού Δικαίου, ανήκει δηλαδή στο Δημόσιο Δίκαιο, δικαιϊκή περιοχή, στην οποία εφαρμόζονται οι συνταγματικές διατάξεις. Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία, ότι οι περιεχόμενες στο Κυπριακό Σύνταγμα βασικές δικαιϊκές ρυθμιστικές αρχές, εφαρμόζονται και στο Κυπριακό Δίκαιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από κάθε μορφής εκλογές, είτε πρόκειται για Προεδρικές, είτε για Γενικές Βουλευτικές, παράγεται, σύμφωνα με τους δικαιϊκούς κανόνες που έχουν τεθεί, Λαϊκή Εντολή.

Η εντολή αυτή στα πλαίσια του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της περιοδικής ανάδειξης των εντολοδόχων του Λαού, συνδέεται με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η παράταση του χρόνου διάρκειας της Λαϊκής Εντολής, μπορεί να γίνει μόνο με την ανανέωση της Λαϊκής Εντολής, κατά τρόπο με τον οποίο παρασχέθηκε.
Μπορεί δηλαδή να γίνει μόνο από το ίδιο το Εκλογικό Σώμα, κατά τη διαδικασία των εκλογών.

Δεν μπορεί επομένως να γίνει παράταση της πενταετούς θητείας των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχόντων, με τη κοινή νομοθεσία και μάλιστα κατά δυόμιση έτη, κατά το ήμισυ δηλαδή της πενταετούς θητείας για την οποία εκλέχθηκαν.

Ο κοινός νομοθέτης, δεν μπορεί χωρίς να παραβιάσει το Σύνταγμα, να εκτοπίσει το Εκλογικό Σώμα, αντικαθιστώντας στο θέμα αυτό τη θέληση του Λαού, με τη θέληση του Κοινοβουλίου. Μια τέτοια ενέργεια προφανώς δεν είναι σύμφωνη με τη Δημοκρατική Αρχή, την αντιπροσωπευτική αρχή, την αρχή της διά εκλογών περιοδικής ανανέωσης της Λαϊκής Εντολής, των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

Σε καμιά περίπτωση ο κοινός νομοθέτης, δεν μπορεί να επεμβαίνει και να μειώνει τη θητεία των δημοτικών και κοινοτικών Αρχών, χωρίς ταυτόχρονα να προσβάλει τη συνολική δημοκρατική λειτουργία.

Μια τέτοια ρύθμιση αφ’ εαυτής, περιέχει νόθευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, νόθευση της τοπικής Δημοκρατίας και κατ’ αντανάκλαση και της συνολικής Δημοκρατίας.

Συνεπώς, η παράταση της πενταετούς θητείας των δημοτικών και κοινοτικών αρχόντων κατά δυομιση έτη και η δημιουργία συνολικής θητείας επτάμιση ετών, προφανώς και αντίκειται σε βασικές αρχές του δικαίου και της πολιτικής διαδικασίας.

Πανίκος Λεωνίδου Βουλευτής Δημοκρατικού Κόμματος Λεμεσού - Μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα