ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Καβγάδες αντί συναίνεσης
Παρακολουθούσα χθες από την ΕΡΤ μια συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Στο πάνελ εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και με έπιασε η απελπισία. Εκτός του ότι μιλούσαν όλοι μαζί και προσπαθούσε ο ένας να ακουστεί δυνατότερα από τον άλλον, εκτός της έντασης που υπήρχε στις εκατέρωθεν ανταλλαγές επιθέσεων και όχι επιχειρημάτων, εκτός της σύγχυσης και της θολούρας που δημιουργούσαν με το να ρίχνουν στο τραπέζι ό,τι είχαν πρόχειρο, έστω και αν επρόκειτο

για ανοητολογία, αναδυόταν η γενική αίσθηση ότι δεν υπήρχε τρόπος να συνεννοηθούν και να μιλήσουν την ίδια γλώσσα.

Και αυτό σε στιγμές κρίσιμες, που συνεχίζονται οι (αβέβαιης έκβασης) συνομιλίες με τους δανειστές, που το Grexit παραμένει στο τραπέζι και που το Χρηματιστήριο κατέρρευσε τη Δευτέρα, αποκαλύπτοντας την τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μαζί βεβαίως με όλες τις άλλες αρνητικές εξελίξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Θα πρόσθετα στην παρατήρησή μου για το αλαλούμ στη συζήτηση της ΕΡΤ και την ανοίκεια και εριστική στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα προς την αντιπολίτευση και ειδικά τον τρόπο που μιλούσε στην κ. Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή γύρω από το θέμα Βαρουφάκη (με το εμπριμέ πουκαμισάκι). Και να σκεφτεί κανένας ότι η αντιπολίτευση στηρίζει τον Πρωθυπουργό περισσότερο απ' ό,τι το κόμμα του. Υπό τέτοιες συνθήκες διερωτάται κανένας εάν έχει η Ελλάδα ελπίδες εξόδου από το τούνελ. Εγώ δεν είμαι βέβαιος πια αν έχει...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Επικίνδυνη μπαρούφα
Δεν μας έφταναν όλα όσα περνάμε με το Κυπριακό τόσα χρόνια, μας βγήκε από πλάι με κόκκινο και χωρίς να κορνάρει ο πρόεδρος της ΟΕΒ, με μια ευφάνταστη δήλωση. Ομολογώ πως δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου μια τέτοια σκέψη όπως αυτή του κ. Μιχαηλίδη. Αφού, για να κάνεις έναν συνειρμό αυτού του βεληνεκούς, πρέπει είτε να διαθέτεις μυαλό Άινσταϊν, ή να μη διαθέτεις καθόλου! Μας είπε, λοιπόν, ο αξιότιμος πρόεδρος, ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει για την Τουρκία, ό,τι το Χονγκ Κονγκ για την Κίνα! Καλά, κύριε Μιχαηλίδη, να δεχθούμε ότι πιστέψατε πως θα έχουμε οικονομικό μπουμ με τη λύση, όπως μας είπαν... Το μελετήσατε καθόλου, με οικονομολόγους να βάζουν κάτω τους αριθμούς για τη σούμα; Και γνωρίζετε επακριβώς τι θα διαλαμβάνει αυτή η λύση, για να γνωρίζετε αριθμούς; Αλλά το χείριστο δεν είναι αυτό. Το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι κινεζικής καταγωγής, ενώ εμείς είμαστε ελληνικής, και ουδεμία σχέση έχουμε με το δήθεν τουρκικό έθνος, δεν σας πέρασε από το μυαλό, πριν εκστομίσετε αυτήν την επικίνδυνη μπαρούφα;
ΑΑΚ

Να τα δούμε, κ. Υπουργέ της Άμυνας
Μάλλιασε η γραφίδα μας να επισημαίνουμε τα αυτονόητα: Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αποκτήσει όλα τα ισχυρά μέσα για την προστασία των ενεργειακών πηγών της. Και όχι μόνο. Δεν διαφεύγει, νομίζουμε, του Υπουργού Άμυνας, η ρωμαϊκή ρήση: «Αν θέλεις ειρήνη, να προετοιμάζεσαι για πόλεμο». Συνεπώς, η Κυβέρνηση και ειδικά ο Χρ. Φωκαΐδης δεν νομιμοποιούνται να αναμέλπουν μόνο παχιά λόγια, όπως η Κύπρος πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, κτλ. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αποκτήσει ισχύ. Πώς; Με συμμαχίες αλλά και με εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς με σύγχρονα οπλικά συστήματα και τεχνολογία.
Η χώρα που μπορεί να μας βοηθήσει, αν το ζητήσουμε, είναι το Ισραήλ.

Ο Χρ. Φωκαΐδης μετέβη εκεί και είχε, φαίνεται, πολύ σημαντικές επαφές και συνομιλίες. «Κοινή διαπίστωση», αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, «είναι πως σε μια περιοχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έξαρσης των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, καθώς και της συνεπαγόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, η συντονισμένη δράση μεταξύ προβλέψιμων και αξιόπιστων εταίρων είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς επίσης και ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, ταυτόχρονα, απαραίτητη η ανάπτυξη των εθνικών δυνατοτήτων σε μέσα προς αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων». Αυτά τα μέσα περιμένουμε να τα δούμε, κ. Υπουργέ. Πότε, επιτέλους, θα τα δούμε;
Σ.Ι.

Ενεργειακή στρατηγική και Ε.Ε.
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, σε παρεμβάσεις του στην Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που η Κύπρος μπορεί να παίξει στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δρώμενα. Με ερώτησή του, καλεί την Επιτροπή να εξηγήσει: 1. Με ποιους τρόπους προτίθεται να προστατεύσει τον θαλάσσιο ευρωπαϊκό ενεργειακό της πλούτο από πιθανές απειλές και παραβιάσεις από χώρες, μη μέλη της Ε.Ε. 2. Πώς σκέφτεται να προστατεύσει τις ΑΟΖ των χωρών - μελών της Ε.Ε. Ο ευρωβουλευτής σημειώνει την αναγκαιότητα χάραξης μίας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Στρατηγικής, που θα αρχίζει από την Ανατολική Μεσόγειο και θα αξιοποιεί ολόκληρο το εύρος των δυνατοτήτων όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και θα τυγχάνει της πλήρους θωράκισης και προστασίας από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορθά, όσα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ επισημαίνει και εννοεί την κατοχική Τουρκία. Όμως, δεν του διαφεύγει πως η Ε.Ε. αποτελείται από έθνη-κράτη. Πρώτον, η Ε.Ε. δεν έχει μιαν αμυντική πολιτική και έναν στρατό, αλλά όσα και οι χώρες που τη συναποτελούν. Δεύτερον, κάθε κράτος μεριμνά για την ασφάλεια, την ΑΟΖ και τις ενεργειακές πηγές του. Γι’ αυτό, αντί ο Λ. Χριστοφόρου να ερωτά την Επιτροπή τι θα κάνει, γιατί δεν ρωτά καλύτερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ασφάλειά της, εδαφική, ΑΟΖ και ενεργειακή;
Σ.Ι.

Για να λειτουργούμε ως φυσιολογικό κράτος
Οι πολιτικοί και ειδικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλουν να ακούνε και να λαμβάνουν υπόψη και ακαδημαϊκούς, που έχουν γνώση και ξέρουν από διεθνείς σχέσεις. Όπως, π.χ., ο Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής στο Πάντειο Παν/μιο. Σε πρόσφατη ανάλυσή του, με αφορμή τη σημαντική επίσκεψη Νετανιάχου, υπογραμμίζει:
«Για να μπορέσει η Κύπρος να λειτουργήσει ως “φυσιολογικό” κράτος και ως νόμιμος και αυτόνομος δρων μέσα στο διεθνές σύστημα, για να δύναται να παρέχει και να παράγει ασφάλεια και για να οικοδομεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ αλλά και της Τουρκίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει να έχουν τον οποιοδήποτε λόγο τρίτοι, αναφορικά με την ασφάλειά της.

Και θα πρέπει να αποφύγει τις πολλές παγίδες που θα στηθούν με εργαλεία τις “λέξεις”, τις “τελείες” και τα “κόμματα”, κοντολογίς την περιβόητη μέθοδο της “δημιουργικής ασάφειας” σε ζητήματα ασφάλειας.
»Η ειρήνη μπορεί να οικοδομηθεί. Δεν μπορεί να επιβληθεί σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Και σίγουρα δεν μπορεί να εξαγοραστεί όσο και να λέγεται, όλο και συχνότερα από τον Πρόεδρο και τους “πλατφορμιστές” από κάτω, με τελευταία προσθήκη την “Ομάδα Κύπρου-ΟΚ”, πως “λεφτά υπάρχουν” για ένα ονειρεμένο μέλλον σε μια “ενωμένη” Κύπρο». Τ’ ακούς, Ν. Αναστασιάδη; Δεν είναι όλοι ναινέκοι και πλατφορμιστές σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.
Σ.Ι.

Τελικά ο διαιτητής ήταν σύμμαχός τους
Σε σχόλιό μου την Τρίτη, για τους αγώνες των κυπριακών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έγραφα, μεταξύ άλλων, ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι σύμμαχος των ομάδων μας, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα είναι σύμμαχος των αντιπάλων μας ο... διαιτητής, όπως είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν σφαγιάστηκαν σαν αρνάκια ο Απόλλωνας και η ΑΕΚ. «Διότι όταν ο άλλος έχει μαζί του τον διαιτητή, ας έχει και 60 Κελσίου στο γήπεδο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί και σε... Κόλαση από τους φιλάθλους, δύσκολα μπορείς να τον κερδίσεις», έγραψα χαρακτηριστικά. Και φρόντισε να με επιβεβαιώσει ο Σκοτσέζος διαιτητής του αγώνα του ΑΠΟΕΛ με τη δανέζικη Μίντιλαντ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αφού φρόντισε να αφήσει την κυπριακή ομάδα με 10 παίκτες από το 29ο λεπτό, στη συνέχεια, με τα λανθασμένα και προκλητικά του σφυρίγματα, έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει την πρόκριση στους Δανούς. Ακόμη και οι οπαδοί της Μίτζιλαντ το παραδέχτηκαν. Ένας από αυτούς έγραψε στον λογαριασμό της ομάδας στο Facebook: «Απίστευτο. Είχαν όλη τη βοήθεια που χρειάζονταν από τον διαιτητή, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να πετύχουν το καθοριστικό τέρμα». Ο συγκεκριμένος διαιτητής, ο Μπόμπι Μάντεν, στην πατρίδα του Σκοτία δεν αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις. Μάλιστα σε μια περίπτωση τον υποβίβασαν και στη Β κατηγορία. Ευτυχώς ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να προκριθεί. Διερωτάται, όμως, κανένας. Τους διαλέγουν και τους βάζουν στα δικά μας τα ματς αυτούς τους χασάπηδες;
ΜΠΟΞΕΡ

Ποιος θα πληρώσει τα δισεκατομμύρια;
Με αφορμή την αντιπαράθεση για το περιουσιακό και τη θολούρα για τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη, το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωσή του θέτει ένα μέγιστο ζήτημα, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, επειδή ο Άιντε από 'δω ανακάλυψε πως και ο ιδιοκτήτης και ο κλέφτης έχουν σχεδόν τα ίδια δικαιώματα. Το ΔΗΚΟ διερωτάται: «Πρέπει να μας πουν ποιος θα καταβάλει το κόστος των δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποζημιωθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες, που δεν θα επιστρέψουν, με βάση αυτά που διαπραγματεύονται. Μήπως μας εισηγούνται να καταβληθεί το κόστος αυτό από τους πολίτες; Δηλαδή, θα απεμπολήσουμε διά παντός το δικαίωμα στις κατεχόμενες περιουσίες μας και θα πληρώσουμε την κατοχή; Το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη είναι αναπαλλοτρίωτο και δεν μπορεί να νοθεύεται με κριτήρια, ούτε και να υποκαθίσταται από αποζημιώσεις ή ανταλλαγή».

Το ΔΗΚΟ δεν πρέπει να διερωτάται. Πρώτον, οφείλει να υπενθυμίσει στον Ν. Αναστασιάδη και στον Έιντε τις αρχές Πινέιρο, που αφορούν τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη. Δεύτερον, να θέσουν θέμα πολεμικών και άλλων αποζημιώσεων από την κατοχική Τουρκία. Αυτή να πληρώσει το όποιο κόστος της λύσης και τις καταστροφές που προκάλεσε με την εισβολή-κατοχή. Γιατί ούτε το ΔΗΚΟ, ούτε κανένα άλλο κόμμα -από την Κυβέρνηση δεν περιμένουμε τίποτε- δεν θέτουν θέμα πολεμικών αποζημιώσεων από την Τουρκία; Διότι όλοι φλυαρούν, κενολογούν και δεν παράγουν πολιτική.
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα