Παρασκηνιακές αλχημίες για τις Προεδρίες των Επιτροπών της Βουλής

Νέος γύρος μαχών και αλληλοκατηγοριών στη νέα Βουλή με αφορμή την κατανομή των Επιτροπών. Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής  δεν βγήκε άσπρος καπνος και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών την Πέμπτη.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πρωταγωνιστούν στο ρίνγκ των αντιπαραθέσεων με το ΑΚΕΛ να κατηγορεί

το ΔΗΣΥ για «κανονικοποίηση» του ΕΛΑΜ. Η Εζεκία Παπαϊωάννου βάζει φρένο και αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να λάβει προεδρία κοινοβουλευτικής επιτροπής το ΕΛΑΜ

Μιλώντας σήμερα το πρωι στον Άστρα ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.είπε  ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλει να δώσει στο ΕΛΑΜ τη 1 από τις 6 προεδρίες που δικαιούνται το ΑΚΕΛ.Ο κύριος Λουκαϊδης  κατηγόρησε ανοικτά τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι χθες παρουσιάστηκε στην επιτροπή επιλογής και τα τορπίλισε όλα με προκλητικό και χυδαίο τρόπο.

Απ’ την πλευρά του το ΔΗΣΥ, επικαλούμενο την πτώση στα ποσοστά του ΑΚΕΛ εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να απωλέσει προεδρία σε κοινοβουλευτική επιτροπή και να κάνει παραχώρηση σε μικρότερα κόμματα, όπως η ΔΗΠΑ, η ΕΔΕΚ  και το ΕΛΑΜ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρεπει να εφαρμοστεί η πρακτική που εφαρμοζόταν πάντοτε και τόνισε πως τα 4 μικρά κόμματα έχουν δικαίωμα στην προεδρία. Παράλληλα είπε πως οι Προεδρίες δεν είναι «κοτσιανιασμένες» σε κάνενα κόμμα.

Από πλευράς ΕΛΑΜ σημειώνεται πως αν λάβουν τελικά Προεδρία Επιτροπής έστω και ένα από τα μικρά κόμματα , το πρώτο που δικαιούται βάση ποσοστών θα πρέπει να ειναι το ΕΛΑΜ. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν έχουν κανένα θέμα να λάβουν και τα υπόλοιπα κόμματα. 

Το ΔΗΚΟ με τη σειρά του επικαλείται το Σύνταγμα και στηρίζει την άποψη όπως να ακολουθηθεί πιστά το τι προβλέπεται εκεί.

Μια από τις Επιτροπές «κλειδιά» της Βουλής είναι αυτή των Οικονομικών. Ερωτηθείς σήμερα στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο για το κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα την διεκδικήσει με την κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου απάντησε «Είχαμε αυτή την Προεδρία εξ'ημισίας με το ΔΗΣΥ και θα θέλαμε να την διατηρήσουμε. Με βάση τη σύνθεση της Βουλής διατηρούμε τους 9 βουλευτές και κανονικά θα πρέπει να έχουμε προεδρία σε 3 Επιτροπές. Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα ουσίας. Υπάρχουν κάποιες επιτροπές που έχουν μεγαλύτερο βάρος ευθύνης σε ότι αφορά τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.Μια από αυτές είναι η Επιτροπή Οικονομικών που ασχολείται με τα ζητήματα του προϋπολογισμού. Μια άλλη είναι η Επιτροπή Ελέγχου. Οι προεδρίες εδώ θα πρέπει να δοθούν σε κόμματα της αντιπολίτευσης για να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος».

Η ΕΔΕΚ διεκδικεί μια έδρα είτε με βάση τα ποσοστά είτε με βάση τους αριθμούς των βουλευτών.

Όσοι επικαλούνται το Σύνταγμα, ισχυριζονται πως  δικαίωμα σε προεδρία επιτροπής έχουν μόνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες, όσα δηλαδή κόμματα έχουν από έξι βουλευτές και πάνω. Με αυτή την λογική οι επιτροπές θα πρέπει να διαμοιράζονται μεταξύ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ .

Η λειτουργία των Επιτροπών 

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές διακρίνονται σε μόνιμες, οι πλείστες των οποίων αντιστοιχούν στα συναφή υπουργεία, προσωρινές, συνιστώμενες για ορισμένο σκοπό (ad hoc) και ειδικές.

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές μελετούν τα σχέδια νόμου (νομοσχέδια και προτάσεις νόμου) και τους κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή για ψήφιση/έγκριση, καθώς και όλα τα θέματα που εγγράφονται στην ολομέλεια και παραπέμπονται σ’ αυτές.  Κάθε κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί αυτεπάγγελτα, εκτός από τα θέματα που παραπέμπει σ’ αυτή η ολομέλεια, με ομόφωνη απόφασή της, να εξετάσει, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, και οποιοδήποτε άλλο θέμα της αρμοδιότητάς της. 

Κοινοβουλευτική επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία, αν παρίσταται το ένα δεύτερο τουλάχιστον του αριθμού των μελών της.  Οι αποφάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών λαμβάνονται με πλειοψηφία.  Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος ή ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει δεύτερη ή νικώσα ψήφο.  

Keywords
Τυχαία Θέματα