Παράσημο Ιππότη Τάγματος Λεγεώνας στη Διευθύντρια Λεβεντείου Πινακοθήκης

Με το παράσημο του βαθμού του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de l’ordre national du Mérite), μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας, τιμήθηκε η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, σε μια τελετή, που έγινε χθες στη γαλλική πρεσβευτική κατοικία.



Η τιμή αυτή απονέμεται, με απόφαση του Γάλλου Προέδρου, σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους ως αναγνώριση του έργου τους, ξεχωρίζοντας εκείνους που, σύμφωνα με το ιδρυτικό διάταγμα του Τάγματος, διακρίνονται «για τις αξίες τους σε σχέση με τη Γαλλία».

Όπως

αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano, επέδωσε τα διάσημα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στην Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη λαμπρή πορεία της στον χώρο του πολιτισμού –ήδη από την προηγούμενη θέση της ως Διευθύντριας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας–, στη διαχρονική αγάπη της για τη γαλλική γλώσσα και παιδεία, καθώς και στην πολύτιμη και σταθερή συνεισφορά της στην γαλλοκυπριακή φιλία και αλληλοκατανόηση.

Απευθυνόμενη στην κυρία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η κυρία Grenet-Catalano υπογράμμισε ότι μέσα από τις ποικίλες και εντυπωσιακές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές της δραστηριότητες βοηθήσατε τους Κύπριους να ανακαλύψουν ξανά τις βενετικές και γαλλικές ρίζες τους, βοηθήσατε να διαδοθεί αυτό το κομμάτι της ιστορίας της χώρας σας τόσο στους νέους Κύπριους, ιδιαίτερα μέσω των μαθητών, όσο και στους τουρίστες που έρχονται να θαυμάσουν τις Συλλογές της Πινακοθήκης.

Στην αντιφώνησή της, η κ. Λοΐζου Χατζηγαβριήλ ευχαρίστησε τη Γαλλική Δημοκρατία για τη μεγάλη αυτήν τιμή και στάθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι σπουδές στο Montpellier –στον τόπο όπου φοίτησε ο Διαφωτιστής Αδαμάντιος Κοραής– σημάδεψαν τη μετέπειτα πορεία της, όπως και τις συνεργασίες της, από τη θέση της Διευθύντριας της Λεβεντείου Πινακοθήκης, με τα μεγαλύτερα γαλλικά μουσεία και τις θρυλικές μορφές της ιστορίας της τέχνης.

«Όσο ανακάλυπτα αυτόν τον νέο τόπο, τόσο έβλεπα παντού γύρω μου την Κύπρο. Στις αυστηρές γραμμές των γοτθικών ναών, στην Cap d’Agde, βρίσκω την αρχαία Κύπρο, απόηχους εμπορικών δρόμων, τα κυπριακά πλοία, που φθάνουν στη Γαλλία του Νότου… Στα κάστρα της περιοχής, στην Aigues-Mortes, βλέπω από πού ξεκίνησε ο Saint Louis, αφήνοντας τον τόπο του για να έρθει στον δικό μου. Στα βουνά και στα κάστρα της Cévennes, κοντά στο Montpellier, ονειρεύομαι τα φράγκικα κάστρα του Πενταδάκτυλου… Και οι εικόνες αυτές, οι βάσεις των έξι αυτών χρόνων, με ακολουθούν παντού. Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπου νεοφερμένη από τη Γαλλία, ξεκινώ να φτιάξω ένα μουσείο ιστορίας για τον τόπο μου. Η πρώτη μεγάλη μου έκθεση ως επιμελήτρια, το 1985, ήταν αφιερωμένη στην περίοδο της Φραγκοκρατίας και Βενετοκρατίας στη Λευκωσία», σημείωσε.
 
Η βραδιά έκλεισε με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους να επισημαίνουν τις πολύπλευρες πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, αλλά και τον ορίζοντα μελλοντικών συνεργασιών που συνδέουν τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και πολιτιστικούς φορείς της Κύπρου με γαλλικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, η πρώην Πρώτη Κυρία της Κύπρου και Επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Φωτεινή Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου, καθώς και στενοί συνεργάτες της κ. Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα