ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χαλαρή ομοσπονδία και... ππαλουζές
Αποκλειστικό ρεπορτάζ από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνεδρία ξεκίνησε με μουρμουρκόν της αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Χαλαρώστε, ρε παιθκιά. Εν τζι ήρταμεν δαμαί να κάμουμεν καβκάν.

ΑΝΤΡΟΣ: Εν πρόκειται να χαλαρώσουμεν, αν δεν μας πεις συγκεκριμένα τι προτείνεις για την χαλαρήν ομοσπονδίαν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εν έχω συγκεκριμένην πρότασην ακόμα.

ΑΝΤΡΟΣ: Μα περιπαίζεις μας, Πρόεδρε; Εσύ άννοιξες το θέμαν της χαλαρής

τζιαι τωρά λαλείς μας ότι εν έσιεις πρότασην;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Απλώς θέλω να συζητήσουμεν σήμμερα γενικά το θέμαν, σε... χαλαρήν ατμόσφαιραν. Θέλει κανένας να σχολιάσει την ιδέαν για χαλαρήν ομοσπονδίαν;

ΑΒΕΡΩΦ: Εγώ! Κατ' αρχήν δεν διαφωνώ με την χαλαρήν, διότι μπορεί να δώσει πιο... σφιχτήν κεντρικήν κυβέρνησην, που να είναι λειτουργική. Είναι όπως τον... ππαλουζέν, ο οποίος στην αρχήν είναι χαλαρός, αλλά στο τέλος καταλήγει σε... σκληρόν σουτζιούκκον!

ΝΙΚΟΛΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα επιμένει στο βέτο, οπότε δεν θα μας αφήσει να κάμουμεν σκληρόν σουτζιούκκον που τον ππαλουζέν, αγαπητέ μου Αβέρωφ.

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να επιμείνουμεν στον σουτζιούκκον, διότι συμβολίζει την ισχυρήν κρατικήν μας υπόστασην.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: Η πολιτική μας στο Κυπριακόν είναι χαλαρή όπως τον ππαλουζέν που έμεινεν ππαλουζές.

ΠΕΡΔΙΚΗΣ: Σαχνιασμένος ππαλουζές!

ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Τουλάχιστον να προλάβουμεν να τον κάμουμεν κκιοφτέρκα!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εντάξει, παιθκιά. Επήρα το μήνυμαν. Εν θέλετε την χαλαρήν ομοσπονδίαν!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Διάφορα επετειακά
* Τώρα που αποχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς από το Υπουργείο Εξωτερικών, ελπίζω ότι ο διάδοχός του, Αλέξης Τσίπρας, θα υιοθετήσει τα δύο «Όχι» που είχε καθορίσει ο κ. Κοτζιάς: «Όχι στην παρουσία κατοχικών στρατευμάτων» και «Όχι στις εγγυήσεις».

* Έχω μιαν απορία. Αν λυθεί του χρόνου το Κυπριακό, στην Ομοσπονδιακή Κύπρο, στις 28 Οκτωβρίου, θα γιορτάζουμε παράλληλα και την επέτειο... του «Γιοκ»; Δεν είναι αστείο. Η 28η Οκτωβρίου είναι η παραμονή της επετείου της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας!

* Οι Έλληνες το Σαράντα πολέμησαν για την υπεράσπιση της πατρίδας εναντίον των ιταμών εισβολέων με το γνωστό σύνθημα «Αέραααα»! Σήμερα εμείς καλούμαστε να υπερασπίσουμε την ΑΟΖ μας εναντίον των ιταμών Τούρκων εισβολέων (με τη βοήθεια των Αμερικανών και των Γάλλων συμμάχων, εννοείται) με το σύνθημα... «Αέριοοοοοο»!

* Δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας τις φάτσες του Μουσολίνι και του Χίτλερ, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου του Σαράντα. Φτάνει να ρίξουμε μια ματιά στη φάτσα του Ερντογάν να κρατάει το μικρόφωνο και να απειλεί τους πάντες.

* Φέτος άλλαξαν και τα συνθήματα της επετείου: «Όχι στη... χαλαρή ομοσπονδία»!

* Ο ελληνικός λαός το 1940 έδινε από το υστέρημά του, για να αγοραστούν όπλα εναντίον των εισβολέων. Στη σύγχρονη εποχή, εξακολουθούν να καταλήγουν στη φυλακή υπουργοί (με τελευταίο τον Γιάννο Παπαντωνίου) επιφορτισμένοι με την άμυνα της χώρας, επειδή πήραν... μίζες εκατομμυρίων από την αγορά οπλικών συστημάτων! Αιδώς αχρείοι!
ΜΠΟΞΕΡ

Το φλερτ Νίκου και Νικόλα
Κάτι σαν... μήνα του μέλιτος περνάει το Προεδρικό με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Πρόεδρος δέχτηκε τον Νικόλα σε ιδιαίτερη ακρόαση και συζήτησαν προτάσεις που είχε υποβάλει προεκλογικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να εξετάσει και να προωθήσει για εφαρμογή κάποιες από τις προτάσεις. Ήταν μια συνάντηση σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με έναν Νικόλα ήπιο και ήρεμο, τελείως διαφορετικό από αυτόν που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στην προεκλογική περίοδο.

Ανάλογη θετική έκβαση είχε συνάντηση του Νικόλα και με τον ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη, ενώ στο πλαίσιο του φλερτ Κυβέρνησης και ΔΗΚΟ μπορεί να ενταχθεί και ο διορισμός του Μάκη Κεραυνού στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δικαίωση του... Τάσσου από τον Νίκο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όταν ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε το κράτος για μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική», ο Άντρος Κυπριανού τού είπε:

«Τώρα δικαιώνεις τον Τάσσο! Γιατί τότε τον κατηγορούσες;». Η άμεση απάντηση του Προέδρου ήταν: «Γιατί τώρα τα βιώνω». Πάντως, ο «μήνας του μέλιτος» με το ΔΗΚΟ θα εξαρτηθεί κυρίως από το εάν ο Πρόεδρος θα παίρνει αποφάσεις με βάση αυτά που «βιώνει» τώρα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και επιθετικότητας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι απευθείας αναθέσεις στον Συνεργατισμό
«Δικός μας ήταν ο Συνεργατισμός, αν θέλαμε τον κάναμε και παστουρμά»! Αυτή περίπου ήταν η θέση της Κυβέρνησης, ως ιδιοκτήτριας του Συνεργατισμού, στο θέμα της απευθείας ανάθεσης στον οίκο Freshfields της παροχής νομικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της συναλλαγής για πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική. Ο Γενικός Εισαγγελέας επέκρινε την Κυβέρνηση ότι ενήργησε αντισυνταγματικά, ο δε Γενικός Ελεγκτής ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος. Το λιγότερο που είχε να κάνει η Κυβέρνηση ήταν να παραδεχτεί το λάθος και να απολογηθεί. Έγινε το αντίθετο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε ότι ήταν αντισυνταγματική η ενέργεια και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο οίκος Freshfields έφερε σε επιτυχές πέρας τη συμφωνία εξαγοράς του Συνεργατισμού από την Ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αυτός είχε ενεργήσει εκ μέρους του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος κατέθεσε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Εξωφρενικά πράματα.

Ως να μη υπήρχαν και άλλοι έγκυροι διεθνείς οίκοι που να επιλεγούν σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Περίεργα φαινόμενα υπήρξαν επίσης γύρω από την απευθείας ανάθεση της μονάδας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Συνεργατισμού στην ισπανική Altamira. Πολλές απευθείας αναθέσεις γίνονταν, ρε παιδί μου. Χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Λες και κάποιοι ήθελαν να κρύψουν κάτι ή να τελειώνουν μια ώρα γρηγορότερα με τον Συνεργατισμό. Απευθείας... στον τάφο!
ΜΠΟΞΕΡ

Απάτες με πατάτες
Εντάξει, ζούμε στην εποχή των fake, με κυρίαρχα τα fake news. Αλλά ότι θα είχαμε και fake… κυπριακές πατάτες ήταν δύσκολο να το φανταστώ. Και όμως. Κάποιοι βρήκαν τον τρόπο στην Ελλάδα να παρουσιάζουν μη κυπριακές πατάτες, ιδιαίτερα της κοκκινογής, ως κυπριακές, που έχουν εξαιρετική ποιότητα και υψηλότερες τιμές.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, πατάτες με προέλευση όχι κυπριακή «βαφτίζονται» σε λάσπη, η οποία περιλαμβάνει κοκκινόχωμα, και στη συνέχεια πωλούνται ως κυπριακές. Αυτό το κόλπο οδηγεί και σε δυσφήμηση των κυπριακών πατατών. Διότι όταν ο ανυποψίαστος αγοραστής πάρει τις πατάτες με το κοκκινόχωμα, με τη βεβαιότητα ότι είναι κυπριακές, τις μαγειρέψει και τις βάλει στο τραπέζι του, και διαπιστώσει ότι είναι άγευστες και χωρίς νοστιμιά, δεν θα τις ξαναπάρει.

Δυστυχώς οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες βρίσκονται στο έλεος απατεώνων που προσπαθούν να τους ταΐσουν ό,τι να ’ναι, παρουσιάζοντάς το σαν κάτι άλλο. Θυμούμαι παλαιότερα που «βάφτιζαν» αρνάκια Βουλγαρίας σαν ελληνικά και μας τα πουλούσαν στην Κύπρο το Πάσχα. Ή μια άλλη περίπτωση, με επίκεντρο τη Βρετανία, που κάποιοι «βάφτιζαν» κρέας αλόγου σαν βοδινό και το έκαναν μπιφτέκια. Γενικά δεν ξέρουμε τι βάζουμε στο στομάχι μας. Τώρα συνειδητοποίησα πόση σημασία έχει αυτό που μας μάθαιναν οι γονείς μας από μικρούς, δηλαδή να... σταυροκοπιόμαστε μετά το φαγητό!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

ΛεμεSOS: Οι πύργοι των προβλημάτων
«Εις τον αφρό, εις τον αφρό της θάλασσας, η αγάπη μου κοιμάται», έλεγε εκείνη η παλιά μελωδική μπαλάντα που όλοι κάποτε τραγουδήσαμε. Οι Λεμεσιανοί σήμερα τραγουδούν «Εις τον αφρό, εις τον αφρό της θάλασσας, η αγάπη μου... φοβάται». Ναι! Την πιάνει πανικός όταν βλέπει να ξεβράζονται στην ακτή υπό τη μορφή αφρών τα απόνερα «πύργων» που απορρίπτονται στη θάλασσα.

Και η Λεμεσός έχει αρχίσει να γεμίζει από τέτοια πανύψηλα κτήρια, τα οποία ίσως φθάσουν και τα 30 κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Υπουργό Γεωργίας, δύο αναπτύξεις οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έχουν εξασφαλίσει άδεια για να ρίχνουν καθημερινά 5.000 κ.μ. νερού στη θάλασσα «σε περιοχές μικρής απόστασης από περιοχές νερών κολύμβησης».

Οι Λεμεσιανοί κοιτάζουν έντρομοι αυτές τις ουρανοξυστικές αναπτύξεις που θα δημιουργήσουν ένα σωρό προβλήματα, από την απόρριψη τεραστίων ποσοτήτων απόνερων, μέχρι τη σκίαση των γειτονικών σπιτιών, μέχρι τη σοβαρή κυκλοφοριακή επιβάρυνση, μέχρι και την πιθανότητα πυρκαγιάς σε τέτοια πολυώροφα κτήρια. Ήδη κινητοποιείται μια «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού για τα Ψηλά Κτήρια», που απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για τερματισμό του πολεοδομικού αλαλούμ και το πάγωμα των αδειοδοτήσεων μέχρι να γίνει μελέτη σωρευτικών επιδράσεων. Να μου το θυμηθείτε. Αυτό το αμόκ των ψηλών κτηρίων θα έχει τελικά πολύ υψηλό κόστος για το περιβάλλον.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Αιωνία η μνήμη και... φορολογητέα
Οι αντιδράσεις των πολιτών προς τις κρατικές υπηρεσίες για σοβαρά λάθη, παραλείψεις, ελλείψεις, αμέλειες, πλημμέλειες και τα λοιπά, συνήθως εκδηλώνονται με θυμό, με έντονες διαμαρτυρίες, με φωνές αγανάκτησης, με οργισμένα σχόλια, ίσως και με βρισιές, καμιά φορά. Ομολογώ ότι για πρώτη φορά είδα αντίδραση πολίτη προς κάποια δημόσια υπηρεσία με απίστευτα καυστικό χούμορ και λεπτή ειρωνεία. Αναφέρομαι στην επιστολή κάποιας κοπέλας, εγγονής αποβιώσαντος, προς το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο ζήτησε οφειλές από τον μακαρίτη, που πέθανε πριν από 30 χρόνια!

Στην πρωτότυπη και πραγματικά πνευματώδη επιστολή, δίνονται... «οδηγίες» στο Τμήμα Φορολογίας πώς να εντοπίσει τον εκλιπόντα: «Για είσπραξη οφειλών μπορείτε να αποταθείτε στο Κοιμητήριο Βορείου Πόλου. Από την είσοδο προχωρήστε περίπου 200 μέτρα, στα δεξιά θα δείτε μία βρυσούλα, από το μονοπατάκι φτάνετε στο τέρμα και ακριβώς κάτω από το κυπαρίσσι θα τον βρείτε».

Συνιστά, μάλιστα, στο Τμήμα αντί να επιχειρεί να εισπράξει οφειλές από αποθανόντες, να προσπαθήσει να εισπράξει φόρους εκατομμυρίων «από γνωστούς φοροφυγάδες, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή». Βγάζω το καπέλο στην άγνωστη σε μένα συγγραφέα της επιστολής, η οποία έδειξε σε όλους μας ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί, πρωτότυποι και ευφυείς, τρόποι για να εκφράσεις το παράπονό σου και να διατυπώσεις την άποψή σου. Τρόποι που μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τους κοινότυπους.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αεροπορική περιπέτεια
Διαβάστε ένα φανταστικό σενάριο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα:

Ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να πάει Αθήνα για κάποια δουλειά. Όταν καταφέρνει να βρει αεροπλάνο, ανακαλύπτει ότι πρέπει να πληρώσει για το εισιτήριο τα διπλάσια απ' ό,τι προηγουμένως. Αφού δεν έχει επιλογή, πληρώνει μουρμουρίζοντας και πάει στον προορισμό του. Από την Αθήνα θέλει να πάει και στο Λονδίνο για επαγγελματικό ραντεβού, αλλά πέφτει σε απεργία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και χάνει την πτήση. Παίρνει αεροπλάνο την επόμενη μέρα και κατεβαίνει στο Χίθροου. Εκεί τον πληροφορούν ότι δεν μπορεί να βγει από το αεροδρόμιο διότι υπάρχει κόκκινος συναγερμός μετά από απειλή τζιχαντιστών για τρομοκρατική επίθεση.

Ύστερα από αρκετές ώρες καθυστέρησης βγαίνει από το αεροδρόμιο και πάει να κάνει τη δουλειά του. Την επόμενη μέρα παίρνει αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Κύπρο. Λίγο μετά την απογείωση, το αεροπλάνο επιστρέφει στο Χίθροου, διότι ένας μεθυσμένος επιβάτης κάνει φασαρία. Κατεβάζουν τον ταραξία από το αεροσκάφος, αλλά εκεί που περιμένουν να απογειωθεί ξανά, λένε στους επιβάτες να κατεβούν, διότι στο μεταξύ έχει βάλει λουκέτο η εταιρεία στην οποία ανήκει. Ύστερα από πολλές περιπέτειες ο πρωταγωνιστής καταφέρνει να βρει αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Κύπρο, αφού έχει πληρώσει τα μαλλοκέφαλά του. Το σενάριο κλείει με τον πρωταγωνιστή να τρέχει σαν τρελός και να φωνάζει: «Ας όψονται οι αδελφοί Ράιτ που ανακάλυψαν το αεροπλάνο»!
ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΣ

Εμείς δεν τραβάμε το σχοινί
Αύριο Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, 95η επέτειο της ίδρυσης του τουρκικού κράτους, ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο, στο οποίο έχει δοθεί το εύγλωττο όνομα «Πορθητής». Όχι «Ειρηνευτής», ούτε «Ερευνητής». Σκέτος «Πορθητής». Εννοείται ότι προορισμός του είναι να κάνει «πορθητικές» γεωτρήσεις σε περιοχές που ανήκουν σε άλλες χώρες.

Αλλιώς, γιατί να ονομάσουν το γεωτρύπανό τους «Πορθητή» εάν πρόκειται να τρυπά μόνο στα δικά τους νερά; Με την πρώτη αυτή γεώτρηση, ωστόσο, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να τρυπήσει μέσα στη δική μας ΑΟΖ. Θα την κάνει ανοιχτά της Αττάλειας και δυτικά της Κύπρου, μέσα στην τουρκική ΑΟΖ. Ε, πρώτα να δουν αν δουλεύει ο «Πορθητής». Διότι αν επιχειρούσαν γεώτρηση σε κάποιο δικό μας οικόπεδο και αποδεικνυόταν φιάσκο, θα γίνονταν ρεζίλι.

Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία δεν θα μας αφήσει σε χλωρό κλαδί με το θέμα του φυσικού αερίου. Το ερώτημα είναι μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί. Εμείς, πάντως, δεν το τραβάμε (ούτε και η Ελλάδα) το σχοινί. Το κρατάμε... χαλαρά. Ίσως δεν θέλουμε να προκαλούμε. Ίσως επειδή θεωρούμε ότι με το σχοινί έχουμε... «δεμένο τον γάιδαρό μας», βέβαιοι όντες ότι οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει και στρατιωτικά την προστασία των επικείμενων γεωτρήσεων της ExxonMobil στο οικόπεδο 10. Τι να σας πω;
ΜΠΟΞΕΡ

Το δώρο του Ερντογάν στους αιθεροβάμονες
· Είθισται οι φίλοι να κάνουν δώρα στις επετείους. Και οι Τούρκοι, επειδή είναι καλοί φίλοι, μας έδωσαν το δώρο μας επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου. ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ το κράτος και τους θεσμούς του. Διέλυσαν την αξιοπιστία μας και προσγείωσαν όλους εκείνους που ευελπιστούν σε λύσεις που θα εμπεριέχουν το στοιχείο της συνεργασίας.

· Μίλησε για δυο κράτη ο Ερντογάν, ξεφτίλισε και την ελληνική Κυβέρνηση και οι αιθεροβάμονες λένε ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε στις δηλώσεις του. Γίνονται (δηλώσεις) λόγω σκοπιμοτήτων. Καλά, ποιους να πιστεύουμε; Να αναμένουμε τις πράξεις του; Εκτός κι αν θέλετε να μας πείτε ότι διαβάζετε τις σκέψεις του…

· Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας και η πολιτική ηγεσία του μιλάνε ακόμη για διζωνικές ομοσπονδίες και άλλα τέτοια φληναφήματα, όταν μπροστά τους διαδραματίζεται ο ξεφτιλισμός του κράτους.

· Αν είναι δυνατό δηλαδή να επικρατεί τόση και τέτοια απάθεια για ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Αν ήμασταν κράτος, ανεξάρτητο, θα έκλεινε τα οδοφράγματα ως ένδειξη αγανάκτησης για όλα αυτά που συνέβησαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν. Φευ, όμως, όλα αντιμετωπίζονται χλιαρά… Μπορεί να μας πείσουν ότι δεν έγινε και κάτι επειδή μας είπε ότι υπάρχουν δυο κράτη στο νησί.

· Μετά απ’ αυτήν την αντίδραση καταλάβαμε ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για να περιμένουμε κάτι διαφορετικό. Πάντα θα είναι η ίδια αντιμετώπιση. Δουλική.
Ξιουρ.

Keywords
παραπολιτικα, παραπολιτικα, αλέξης τσίπρας, κρεας αλογου, ελευθέριος βενιζέλος, τσιπρας, κυπρος, αοζ, μνήμη, υπουργοι, φλερτ, δηκο, τραπεζες, λύση, altamira, fake, news, ελλαδα, πασχα, βουλη, ειρωνεία, αθηνα, απεργια, βενιζελος, εταιρεία, κινηση στους δρομους, διορισμος, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, δωρο πασχα, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αλέξης τσίπρας, μνήμη, χωρες, το θεμα, αβερωφ, αδεια, βρισιες, δουλεια, δωρα, ηγεσια, θαλασσα, θεμα, κυπρου, λονδινο, μπιφτεκια, νησι, περιεργα, πλαισιο, φατσα, φλερτ, χιτλερ, ωρα, news, αγαπη, αγορα, αγωγη, αεροπλανο, αεροδρομιο, αιδως, ελεος, αμυνα, απιστευτα, βγαινει, βετο, βοδινο, βοηθεια, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινονται, γονεις, δευτερα, δηκο, δειτε, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, δωρο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρωνεία, εκβαση, εκφρασεις, ενεργεια, εξελιξη, εποχη, ερντογαν, εταιρεία, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, οικο, ηπιο, κυβερνηση, κυπαρισσι, κλιμα, λαθη, λαθος, λεμεσος, ληψη, λύση, λουκετο, ματια, μηκος, μιζες, μορφη, μπορειτε, νικο, παντα, οικος, ονομα, παιδι, πεθανε, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, πτηση, ραντεβου, ρεζιλι, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκεψεις, συνθηματα, σχολια, τμημα, τουρκια, τουρτα, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, φτανει, φιασκο, φορα, χιθροου, ωρες, altamira, ανηκει, εφαρμογη, ελληνικα, fake, φιλοι, ιδιαιτερα, υπουργειο, κρεας, κωστας, μελετη, μια ματια, μπροστα, πωληση, σωρο, τρελος, θελω να, χαλαρα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα