«Εισβολή» Τούρκου Αρχηγού ΓΕΑ στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο

Σε μια άκρως προκλητική κίνηση στο Αιγαίο, προέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Τουρκίας, επιλέγοντας μάλιστα μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές διαδικασίες για το μέλλον της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 εισέβαλαν στον ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και συνέχισαν την πορεία τους προς τα νότια, πάντα υπό την παρακολούθηση ελληνικών μαχητικών.

Εξήλθαν δε από τον ΕΕΧ στο ύψος της Ρόδου. Μάλιστα, σε ένα διθέσιο F-16-D επέβαινε ο ίδιος ο αρχηγός της τουρκικής Αεροπορίας Akin Öztürk. Επιπλέον, υπήρξε σχετική ανακοίνωση από το τουρκικό ΓΕΑ που επιβεβαίωσε το συμβάν.Όπως αναφέρεται σε αυτή, με επιδεικτικό τρόπο ο πτέραρχος Öztürk επί πενήντα λεπτά της ώρας πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο δυτικά των ελληνικών νησιών Λέσβου και Χίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει στην ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιβάλει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο που ορίζεται στα δέκα ναυτικά μίλια.Τονίζεται πως σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του FIR Αθηνών, τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν απλά έναν κύκλο και στη συνέχεια επέστρεφαν στην Τουρκία.Τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή έγινε για να δείξει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα δέκα ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά μόνο τα έξι, ισχυρισμός που έχει απορριφτεί επανειλημμένα από την ελληνική πλευρά και είναι η βασική αιτία των αεροπορικών εμπλοκών μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών των δυο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν αποκλείεται πάντως η εν λόγω τουρκική προκλητική ενέργεια να έγινε και σε αντίποινα για την κίνηση πριν από λίγε ημέρες, του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να ρίξει στην θάλασσα ένα στεφάνι στη μνήμη των πιλότων που έπεσαν το βραδύ της κρίσης στα Ίμια το 1996.

Σχετικό βίντεο ανήρτησε η TURK HAVA KUVVLETERI.

Πηγή: Ζούγκλα

Keywords
Τυχαία Θέματα