Παραγγείλτε μικρότερες ποσότητες φαγητού

Ένα χρόνο προηγουμένως και μερικούς μήνες το εταιρικό σχήμα της εκστρατείας “FoodPrint» με σύνθημα «τέρμα στην σπατάλη τροφίμων», που αποτελείται από το Συγκρότημα «Δίας», η ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι Φίλοι της Γης και τους Σύμβουλους Περιβάλλοντος «Παρπούνας – Sustainability” και επικοινωνίας «Opinion and Action» προχωρούσαν στην παρουσίαση και υλοποίηση του έργου που στοχεύει στην μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μια εκστρατεία που στόχο έχει την αλλαγή των συνηθειών και της νοοτροπίας των Κυπρίων ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση

της σπατάλης τροφίμων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, για προστασία του περιβάλλοντος μας και φυσικά της τσέπης μας.

Πρόκειται για εκστρατεία που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Life» της ΕΕ και συμπίπτει με την στρατηγική της Κύπρου για επίτευξη των ευρύτερων περιβαλλοντικών στόχων που θέτει ενώπιον της ΕΕ για βιώσιμη διαχείριση και δραστικό περιορισμό των δημοτικών αποβλήτων μέχρι το 2030.

Ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται είναι και η ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας, μέσω σχετικών προγραμμάτων και ερευνών της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Τα γκαρσόνια πρέπει να ρωτούν τον πελάτη για πακετάκι

Είναι εξαιρετικά σημαντικό  να αναφερθεί πως οι χώροι εστίασης μπορούν να προβούν σε πολύ σημαντικές ενέργειες προς τον τερματισμός της μείωσης σπατάλης τροφίμων.

Τα γκαρσόνια και όσοι διατηρούν χώρους εστίασης θα πρέπει να ρωτούν τον πελάτη αν θέλει να πάρει μαζί του σε πακέτο το φαγητό, που του περίσσεψε.

Επίσης οι συγκεκριμένοι χώροι μπορούν να διαθέσουν φαγητό που έχει μείνει και φυσικά πληρεί όλα τα απαραίτητα ασφάλειας και υγείας, σε άτομα που το χρειάζονται ή ακόμα και σε εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν φαγητό σε άπορους.

Η προηγούμενη έρευνα της ΟΕΒ έδειξε ότι στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 70% της μερίδας του πιάτου από ψαρικά πετάγεται. Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η μείωση σπατάλης τροφίμων μπορεί να γίνει μέσω της ευαισθητοποίησης του πελάτη να παραγγέλλει μικρότερες ποσότητες.

Η δεύτερη φάση της έρευνας κατέγραψε βελτίωση…

Τώρα και συγκεκριμένα τέλος Ιουνίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάσης της έρευνας για την καταγραφή των προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων σε επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων.

Σε αυτήν έγινε σύγκριση των αντίστοιχων αποτελεσμάτων με την περσυνή.

Τα κύρια στοιχεία της έρευνας είναι ότι:

1.      Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ορισμούς των οργανικών αποβλήτων, της κομποστοποίησης, της ημερομηνίας λήξεως και της ανάλωσης κατά προτίμηση.

2.      Έχουν μειωθεί οι ποσότητες των γευμάτων που πετάγονται από τις επιχειρήσεις γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών.

3.      Περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν το φαγητό που απομένει από τον πελάτη στον πελάτη όπως επίσης και περισσότερες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προτείνουν στον πελάτη το πακέτο take away για την ποσότητα φαγητού που τους έχει απομείνει

4.      Αυξήθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που δίνονται από τις επιχειρήσεις στα κοινωνικά παντοπωλεία και διατίθενται σε ζώα, μειώθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που πετάγονται από τις επιχειρήσεις στο γενικό κάδο απορριμμάτων και που φυλάγονται για την επόμενη μέρα

5.      Επίσης τα κυριότερα σημεία που οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων είναι η αλλαγή κουλτούρας του καταναλωτή (να παραγγέλνει όσα θα καταναλώσει να παίρνει μαζί του το φαγητό που του μένει από το εστιατόριο), η σωστή φύλαξη των τροφίμων και η εύρεση έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραγγείλτε,parangeilte