Παραμένουν τ'αγκάθια παρά τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Πομπέο

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την «απειλητική» γλώσσα του Κογκρέσου για την αγορά των s-400 από τη Ρωσία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Η αγορά, όπως είπε, των s-400 είναι τελειωμένη δουλειά και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποδεικνύουν στην Άγκυρα από πού να αγοράζει οπλισμό.

Μετά από τη συνάντηση, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι

είναι υπεύθυνες για τη συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, αφού, όπως είπε, υποστήριξαν τις κουρδικές δυνάμεις του PYD / YPG στη Συρία εναντίον τους.

Όσον αφορά το ζήτημα της παράδοσης των μαχητικών F 35, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε πως δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό που να δείχνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η παράδοσή τους στις 21 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένη.

Για το θέμα του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος έχει φυλακιστεί παράνομα στην Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως είναι ένα καθαρά δικαστικό ζήτημα.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν οι δυο χώρες, ΗΠΑ και Τουρκία, να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση του μέλλοντος της συριακής πόλης Manbij, θέμα που αποτέλεσε μια σημαντική πηγή εντάσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σε κοινή τους δήλωση, Πομπέο και Τσαβούσογλου δήλωσαν ότι οι χώρες τους θα λάβουν μέτρα "για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Manbij».

«Ενέκριναν οδικό χάρτη προς αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την εφαρμογή του, αντικατοπτρίζοντας τη συμφωνία για τη στενή παρακολούθηση των επιτόπιων εξελίξεων», αναφέρει η κοινή δήλωση, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι οι Κούρδοι μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ θα αποσυρθούν από το Manbij βάσει σχεδίου που θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα σε έξι μήνες.

Η συριακή πόλη Manbij, η οποία κατασχέθηκε από το Ισλαμικό Κράτος κυρίως από τις δυνάμεις του YPG, έγινε το επίκεντρο των αμερικανοτουρκικών εντάσεων. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να συμφωνήσει ότι η Πολιτοφυλακή θα αποσυρθεί μετά τη λήψη του Manbij.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέιμς Τζέφρεϊ δήλωσε στην τουρκική υπηρεσία της VOA ότι, αν και υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν θα καταρρεύσουν.

«Επειδή οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται τα βασικά συμφέροντα - είμαστε δυνάμεις status quo, είμαστε και οι δύο σημαντικοί δικαιούχοι της παγκόσμιας τάξης και βλέπουμε με παρόμοιο τρόπο μια απειλή για την τάξη αυτή στην περιοχή γύρω από την Τουρκία, από τη Ρωσία, από το Ιράν και από εξτρεμιστικά στοιχεία - η σχέση θα παραμείνει εξαιρετικά σημαντική και δεν θα καταρρεύσει».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. «Η σχέση θα είναι γεμάτη με προβλήματα, επειδή είναι πολύ περίπλοκη», είπε.

Ο Τζέφρι δήλωσε ότι το πιο δύσκολο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι η συμφωνία της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, μια χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Η κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος, το οποίο είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, βρίσκει αντίθετα αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ. Σε απάντηση, μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ απείλησε να εμποδίσει την Τουρκία να αγοράσει τα F-35 της Lockheed Martin.

Keywords
Τυχαία Θέματα