Παρακολούθηση δημοσιογράφων με πρόφαση την εθνική ασφάλεια και την τρομοκρατία

Την παρακολούθηση των δημοσιογράφων, μέσω των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών τους υπό υποκειμενικές προϋποθέσεις, προωθούν 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοστάτιδα την Γαλλία και την συμπαράσταση της Κύπρου, της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Σουηδίας.

Η Κύπρος

και οι υπόλοιπες έξι χώρες, στην ουσία προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον εδραιωμένο νόμο της Ε.Ε. για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, μέσω του νέου Κανονισμού που ρυθμίζει την Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης.

Επίμαχο είναι το άρθρο 4 του Κανονισμού, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών δημοσιογράφων, δηλαδή υπολογιστές, προσωπικές τηλεφωνικές συσκευές και άλλες, για λόγους εθνικής ασφαλείας ή τρομοκρατίας. 

Το θέμα έφερε στην εγχώρια επικαιρότητα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», γράφοντας «Η Κύπρος υπέρ της παρακολούθησης δημοσιογράφων» και αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο συγκεκριμένου πρακτικού, που διέρρευσε και στον ευρωπαϊκό τύπο.

Ξένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μάλιστα και φωτογραφία του πρακτικού με το όνομα της Κύπρου, όπως το Disclose που γράφει ότι «οι 7 ευρωπαϊκές χώρες συνηγορούν στην παρακολούθηση δημοσιογράφων», ή ο Euobserver που κάνει λόγο για «αδιάλλακτες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που πιέζουν την τελευταία στιγμή για νομιμοποίηση της παρακολούθησης δημοσιογράφων» ή οι Times της Μάλτας, που γράφουν ότι η χώρα τους είναι ανάμεσα στα κράτη – μέλη που επιθυμούν να μπορούν να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους».

Διαβάστε επίσης: Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων: Τι ορίζει η νομοθεσία στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες για την στάση της, αλλά στην ουσία επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «στην συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων στις 22 Νοεμβρίου, η Κύπρος μαζί με την Ισπανική προεδρία, στήριξε την συμπερίληψη δύο δικλείδων ασφαλείας υπέρ των δημοσιογράφων. Πρώτον, την υποχρέωση εξασφάλισης προηγούμενης δικαστικής εξουσιοδότησης για θέματα παρακολούθησης και δεύτερον, την υποχρέωση περιοδικής αναθεώρησης της χρήσης παρεμβατικού λογισμικού».

Με τα κριτήρια αυτά, να είναι στην ουσία υποκειμενικά και τον δημοσιογραφικό κόσμο να ανησυχεί ότι, οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούν να ξεχειλώνουν τις αόριστες έννοιες της εθνικής ασφάλειας και να παρακολουθούν όποιον δημοσιογράφο θέλουν με αβάσιμες φήμες εναντίον τους.

Πρόκειται για κατ’ ευφημισμό προστασία των δημοσιογράφων τονίζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρός της, Γιώργος Φράγκος, «αντιθέτως ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι διπλά προστατευμένος, διότι υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και εκ της αποστολής του ελέγχει όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όλες τις μορφές εξουσίας εκ μέρους του πολίτη».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Θανάσης Αθανασίου, δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ότι ο σκοπός της πρότασης που κατέθεσε η Κομισιόν ήταν ακριβώς αντίθετος, δηλαδή να περιοριστούν οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

«Ο σκοπός της πρότασης που κατέθεσε η Κομισιόν τότε, ήταν και αυτή είναι η θέση της Επιτροπής, να περιοριστεί αυτό το οποίο γίνεται σήμερα, όχι να διευρυνθεί, ούτε να πάει σε άλλο επίπεδο. Αλλά να περιοριστεί αυστηρά και μόνο σε περιπτώσεις Εθνικής Ασφάλειας ή ποινικών ερευνών, μόνο με πολύ αυστηρή δικαιολόγηση και μόνο με πάρα πολύ συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες», είπε.

Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς είπε: «να είστε σίγουροι ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα επέτρεπε σε καμία περίπτωση είτε παρακολουθήσεις αυθαίρετες δημοσιογράφων, είτε άρση απορρήτου δημοσιογράφων και ήταν μια συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό που ακριβώς ψηφίσαμε, και το λέω για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, είναι ακριβώς το να μην υπάρχει καμία έννοια παρακολούθησης με οποιονδήποτε τρόπο ή άρση απορρήτου».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

«Θα συζητήσουμε τρόπους παρέμβασης προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους Ευρωβουλευτές, ώστε η Κύπρος να τερματίσει άμεσα την στήριξη της πρωτοφανούς αυτής πρόνοιας, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας», αναφέρεται.   

Η κρίσιμη τελική συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: ΚΕ για παρακολούθηση δημοσιογράφων: «Θα μπορούσε να αποφευχθεί η παρανόηση»

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν στις Τομές στα Γεγονότα ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου και ο δημοσιογράφος και Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Γεωργίου, με τον πρώτο να διερωτάται, μεταξύ άλλων, πού θα φτάσει όλο αυτό αν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και τον δεύτερο να αναφέρει ότι η κυπριακή νομοθεσία καλύπτει περιπτώσεις που πρέπει να αρθεί το απόρρητο των δημοσιογράφων.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση: 

Keywords
Τυχαία Θέματα