Παραιτήθηκε "πυροβολώντας" ο Γιώργος Βαρνάβα

Την παραίτηση του από τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ υπέβαλε ο Γιώργος Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα αναφέρει ότι δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες και η δυνατότητα για συνεργασία πάνω σε μια συναγωνιστική βάση εντός του κόμματος. Κάνει παράλληλα λόγο για προσωπικές ατζέντες και πολλαπλά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Κίνημα και τα οποία δεν δημιουργούν την προοπτική της ενότητας.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης Βαρνάβα:

Μετά από τις εσωκομματικές εκλογές

και την ανάδειξη σας στην θέση του Πρόεδρου του Κινήματος, έντιμα και υπεύθυνα, προσπάθησα να συνεργαστώ με την νέα ηγεσία του Κινήματος, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε μια νέα πνοή στο Κίνημα μας.

Παρόλα ταύτα δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες και η δυνατότητα η συνεργασία αυτή να λειτουργήσει πάνω σε μια συναγωνιστική βάση. Ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Καταστατικού Συνεδρίου, τις οποίες σέβομαι πλήρως, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα τα οποία δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Πιστεύω ότι η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στο Κίνημα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα το οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Η θέση μου αυτή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το γεγονός ότι η πρόνοια για περιορισμό θητειών με επηρεάζει άμεσα, αφού πριν το Καταστατικό Συνέδριο και δημοσίως είχα εκφράσει την θέση ότι ακόμη και να είχα την δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας, οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες. Αυτό ήταν μια προσωπική μου απόφαση.

Εξαιτίας της διαφωνίας μου στα θέματα διαχείρισης του Κινήματος από την νέα ηγεσία, και μετά από αρκετό προβληματισμό και περίσκεψη, έχω αποφασίσει όπως υποβάλω την παραίτηση μου από την θέση του Α’ Αντιπρόεδρου του Κινήματος.

Θεωρώ πιο έντιμο, να υποβάλω την παραίτηση μου, από το να παραμένω στην θέση ενώ διαφωνώ σε θέματα ουσίας με την νέα ηγεσία του Κινήματος. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, για την νέα πορεία του Κινήματος, και τα οποιαδήποτε μελλοντικά αποτελέσματα.

Η υποβολή της παραίτησης μου ας αξιοποιηθεί για ανανέωση της ηγεσίας του Κινήματος με ένα ηλικιακά νέο άνθρωπο.

Σας επισυνάπτω την δημόσια δήλωσή μου μέσα στην οποία περιέχονται οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Ως Βουλευτής του Κινήματος θα συνεχίσω να προσφέρω, με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι την λήξη της θητείας μου. Επίσης, θα παραμείνω ενεργό στέλεχος του Κινήματος, συνεχίζοντας τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Αναλυτικά οι λόγοι παραίτησης:

Μετά από τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή του νέου Προέδρου του Κινήματος ήταν αναμενόμενο η οποιαδήποτε εσωστρέφεια στο Κίνημα να αντικατασταθεί με την ενότητα, την συσπείρωση δυνάμεων και την συναγωνιστικότητα. Φαίνεται όμως ότι, οι προσωπικές ατζέντες και τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Κίνημα, να μην δημιουργούν αυτήν την προοπτική.

Προσωπικά, μετά τις εσωκομματικές εκλογές και λαμβάνοντας υπόψη το 40% των μελών του Κινήματος που με τίμησαν με την ψήφο τους κατέβαλα, με όλη την ειλικρίνεια που με διακατέχει, προσπάθεια συνεργασίας και συμπόρευσης με τον νέο Πρόεδρο και την νέα ηγεσία του Κινήματος. Η οικογενειακή, αλλά και η προσωπική κομματική μου διαδρομή, από τα παιδικά μου χρόνια, δεν μου άφηνε άλλα περιθώρια από το να συμπεριφερθώ όχι διασπαστικά, αλλά ενωτικά, υπεύθυνα και πάνω από όλα συναγωνιστικά, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του Σοσιαλιστικού Κινήματος. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.

Οι οποιεσδήποτε αναφορές μου, στην δήλωση μου αυτή, δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως πικρία εξαιτίας του γεγονότος ότι με τις τελευταίες αποφάσεις του Καταστατικού Συνεδρίου, μου στερείται το δικαίωμα να είμαι υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος. Ο λόγος είναι ότι πριν την διεξαγωγή του Καταστατικού Συνεδρίου, είχα ήδη προαποφασίσει για προσωπικούς λόγους ότι οι πιθανότητες του να είμαι υποψήφιος, ακόμη και να μου δινόταν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας ήταν ελάχιστες. Αυτό, το είχα δηλώσει δημοσίως, τόσο σε ραδιοφωνικές, όσο και τηλεοπτικές εκπομπές.

Η διεξαγωγή του Καταστατικού Συνεδρίου δεν ήταν αποτέλεσμα συναπόφασης συλλογικού οργάνου του Κινήματος. Χωρίς να τεθεί προς συζήτηση ενώπιον του οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ώστε να υπάρξει συναπόφαση, η νέα ηγεσία του Κινήματος αποφάσισε τον χρόνο διεξαγωγής, διόρισε Καταστατική Επιτροπή, καθορίζοντας μάλιστα τους όρους με τους οποίους θα λειτουργούσε η Επιτροπή αυτή. Το θέμα τέθηκε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου μετά από δύο προσωπικές επιστολές που απέστειλα στον Πρόεδρο του Κινήματος και την πάροδο μερικών εβδομάδων από την απόφαση τους για διεξαγωγή συνεδρίου.

Επίσης, οι εισηγήσεις της Τριμελούς Καταστατικής Επιτροπής, για τις καταστατικές αλλαγές, θα έπρεπε να στέλνονταν νωρίτερα στις Επαρχιακές Οργανώσεις και να συγκαλούνταν Τοπικές Συσκέψεις σε όλες τις Επαρχίες, ώστε να γίνουν κοινωνοί των εισηγήσεων αυτών όλα τα μέλη του Κινήματος. Αντί αυτού, οι εισηγήσεις στάλθηκαν στις Επαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δώσουν τις απόψεις τους και τις εισηγήσεις τους πάνω σε αυτές.

Εξαιτίας του πιο πάνω, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κινήματος, τα οποία συμμετείχαν στο Έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο, να πάρουν στα χέρια τους ένα πολυσέλιδο έγγραφο με περίπου 40 εισηγήσεις Καταστατικών αλλαγών την ώρα του Συνεδρίου, κάτι το οποίο προκάλεσε και τις αντιδράσεις συνέδρων, γιατί ήταν αδιανόητο να καλούνται να ψηφίσουν για τροποποίηση του Καταστατικού σε πολύ σημαντικά θέματα που θα άλλαζαν την λειτουργία του Κινήματος και να μην είχαν εκ των προτέρων μελετήσει τις προτάσεις.

Όσο αφορά την εισήγηση για καθορισμό θητειών στα διάφορα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα, θεωρώ ότι σε ένα μικρό κόμμα όπως είναι η ΕΔΕΚ θα μπορούσαν να καθοριστούν, παρόλο του ότι η δική μου θέση είναι ότι ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός που αποφασίζει ποιος είναι αυτός ο οποίος θα τον εκπροσωπεί, σε πολιτειακό ή σε κομματικό αξίωμα.

Στόχος, αυτών των περιορισμών θα πρέπει να είναι η ευκαιρία νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα, ηλικιακά νέων ανθρώπων να μπορούν να διεκδικήσουν ένα κομματικό η πολιτειακό αξίωμα. Αυτό όμως, πρέπει να γίνει με ένα σωστό τρόπο, με μια μεταβατική περίοδο, ώστε να μην δημιουργηθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα στην λειτουργία του Κινήματος.

Δυστυχώς, η απόφαση που λήφθηκε στο Καταστατικό Συνέδριο, η οποία είναι πλήρως σεβαστή, και η οποία στηρίχθηκε από την νέα ηγεσία του Κινήματος, πιστεύω ότι θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Με την απόφαση αυτή αποψιλώνεται άμεσα το 80% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και αν ο Πρόεδρος του Κινήματος αποφασίσει να βάλει υποψηφιότητα στην Επαρχία Λεμεσού, τότε αποψιλώνεται το 100% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επίσης, με αυτήν την απόφαση επηρεάζονται Δημοτικοί Σύμβουλοι του Κινήματος, οι οποίοι σήμερα διανύουν την δεύτερη ή τρίτη τους θητεία. Άρα, σχεδόν όλα τα προβεβλημένα στελέχη πρώτης γραμμής του Κινήματος, τα οποία έχουν κοινωνική αποδοχή, δεν θα μπορούν να βοηθήσουν το Κίνημα στις επικείμενες Βουλευτικές ή και Δημοτικές Εκλογές.

Πιστεύω, θα έπρεπε αφού αποφασίσθηκε να υπάρξουν στο καταστατικό οι θητείες να μην ισχύσει η αναδρομικότητα ή αν ακόμη υπήρχε αναδρομικότητα, η εφαρμογή αυτών των περιορισμών, να άρχιζε από τις μεθεπόμενες Βουλευτικές εκλογές, όπως είχε αποφασισθεί στο Καταστατικό του Οκτωβρίου του 2013, βάση του οποίου εργάστηκε η Επιτροπή Καταστατικού. Ο λόγος ήταν για να δοθεί η ευκαιρία προετοιμασίας νέων στελεχών του Κινήματος, να μπορέσουν να εμπλακούν ενεργά στην κομματική και κοινωνική δραστηριότητα, και να αποκτήσουν κοινωνική εμβέλεια, ώστε να αντικαταστήσουν ομαλά τα παλαιότερα στελέχη. Αυτό θα μπορούσε να πετύχει με την συμβολή και την βοήθεια των υφιστάμενων προβεβλημένων στελεχών του Κινήματος.

Επαναλαμβάνω, ότι η άποψη μου αυτή δεν έχει καμία σχέση με το προσωπικό μου θέμα, αφού οι πιθανότητες να ήμουν υποψήφιος αν ακόμη είχα το δικαίωμα ήταν πάρα πολύ λίγες. Θεωρώ, ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Κίνημα είναι μεγάλα και αυτό διαφαίνεται και από την πρόσφατη γραπτή υποβολή παραίτησης Προέδρου, του Αναπληρωτή Προέδρου και του Οργανωτικού Γραμματέα Επαρχιακής Οργάνωσης του Κινήματος, του Γραμματέα των Διεθνών Σχέσεων όπως και άλλων στελεχών σε διάφορες Τοπικές Οργανώσεις. Πιστεύω ότι οι ενέργειες της νέας ηγεσίας θα οδηγήσουν το Κίνημα με μαθηματική ακρίβεια, με μεγάλα προβλήματα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Βάση αυτού τα αποτελέσματα και η πορεία του Κινήματος δεν θα είναι τα επιδιωκόμενα, ούτε τα επιθυμητά. Η ΕΔΕΚ οδηγείται σε περιπέτειες.

Ως ένα υπεύθυνο και ειλικρινές άτομο, το οποίο δεν συμφωνεί με τον τρόπο που η νέα ηγεσία του Κινήματος ενεργεί , θεωρώ ότι θα ήταν ανέντιμο να παραμείνω στην ηγεσία του Κινήματος.

Γι αυτό το λόγο, μετά από αρκετό προβληματισμό και περίσκεψη, αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία, όπως η νέα ηγεσία υποστηρίζει, της ανανέωσης του Κινήματος. Ευελπιστώ έναν ηλικιακά νέο στέλεχος, να αναλάβει καθήκοντα στην νέα ηγεσία. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, για την νέα πορεία του Κινήματος, και τα οποιαδήποτε μελλοντικά αποτελέσματα.

Ως Βουλευτής του Κινήματος θα συνεχίσω να προσφέρω, με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι την λήξη της θητείας μου. Επίσης, θα παραμείνω ενεργό στέλεχος του Κινήματος, συνεχίζοντας τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα