Παραγκωνισμένοι οι άνθρωποι του πολιτισμού(ΒΙΝΤΕΟ)

Στο περιθώριο βρίσκεται ο πολιτισμός ελέω κορωνοϊού.

Οι άνθρωποι της τέχνης τους τελευταίους μήνες βρίσκονται παραγκωνισμένοι από κάθε  σχεδιασμό, αυτό άλλωστε εκφράζουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγάλες ομάδες ηθοποιών και άλλων ανθρώπων του πολιτισμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ ο εικαστικός, Κίκος Λανίτης, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ανεργία όλοι και ζουν σε αμφιβολία. Όταν μιλάμε για πολιτισμό δεν μιλάμε μόνο για τους ηθοποιούς, είναι οι ταξιθέτριες, οι καθαρίστριες,

οι ενδυματολόγοι, ο φωτιστής μια πλειάδα ανθρώπων που δουλεύουν σκληρά».

«Πιστεύω ότι οι τέχνες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και αν καταφέρουν προσαρμοστούν να φέρουν και πάλι τον κόσμο πίσω», είπε.

Ο κος Λανίτης ανέφερε πως «πολλοί καλλιτέχνες είναι ανασφάλιστοι γιατί δεν έχουν νόμιμη δουλειά και για αυτό βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν είμαστε επαίτες».

Από πλευράς της η ηθοποιός, Χριστίνα Χριστόφια  είπε πως «η κοινότητα των καλλιτεχνών στην Κύπρο, οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό δεν είναι απλά παραγκωνισμένοι, δεν μας έχουν καταντήσει απλώς επαίτες είναι απαξιωμένοι».
Πρόσθεσε πως, «οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους, με την έννοια ότι μπορούμε ηθικά, ψυχολογικά να στηριχθούμε και στις πιο δύσκολες στιγμές».

«Μετά από οργάνωση των ανθρώπων των τεχνών έγινε προσπάθεια συγκέντρωσης αιτημάτων και αριθμών μετά την πρώτη απογοητευτική τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας. Έγινε μια επαφή από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και τον υπουργό σε τηλεδιάσκεψη αλλά όλα μένουν ακόμα στο συρτάρι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόβλημα για ένα πιάτο φαί», εξήγησε.


 

Keywords
Τυχαία Θέματα