Παραδόθηκε σε ελληνικές Αρχές καταζητούμενη στην Κύπρο

Στην Ελληνική Αστυνομία παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ρωσίδα Maria Efimova, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της μαλτέζικης τράπεζας Pilatos Bank, η οποία λειτουργούσε ως «πηγή» της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, που δολοφονήθηκε στη Βαλέτα τον Οκτώβριο του 2017.

Η Maria Efimova, παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές καθώς εκκρεμούν εις βάρος της δύο εντάλματα των αρχών της Μάλτας. Το πρώτο για υπεξαίρεση

και κλοπή χρημάτων και το δεύτερο για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Υποστήριξε ότι κατέφυγε στην Ελλάδα με τον σύζυγό της, καθώς δέχεται απειλές για τη ζωή της. Κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος και οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε η Daphne Caruana Galizia αφορούσαν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής του πολιτικού προσωπικού της Μάλτας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Joseph Muscat, ενώ πολλά από τα στοιχεία που δημοσίευσε κατά τη διάρκεια της έρευνάς της αφορούσαν το σκάνδαλο των “Panama Papers”.

Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιανουαρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον της Efimova μετά από καταγγελία που υπέβαλε κυπριακή εταιρία εναντίον της Efimova, την οποία κατηγορεί για κλοπή από υπάλληλο το 2014.

Αστυνομικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανόν θα ζητηθεί έκδοση της Efimova και στην Κύπρο για την πιο πάω υπόθεση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Efimova, πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank, είχε μεταφέρει την πληροφορία στη δημοσιογράφο της Μάλτας Daphne Caruana Galizia, η οποία δολοφονήθηκε, ότι η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Μάλτας, Joseph Muscat, Michelle Muscat, φέρεται να ήταν ιδιοκτήτρια της εταιρείας Egrant Inc.

Η Efimova, η οποία έζησε πριν από τέσσερα χρόνια στην Κύπρο πριν μετακομίσει στη Μάλτα, ισχυρίζεται ότι αυτές οι νέες κατηγορίες αποτελούν μέρος μιας δολοπλοκίας για να την δυσφημήσουν και να την εκδώσουν στη Μάλτα, όπου τοποθετήθηκε σε λίστα με καταζητούμενους.

Η Efimova έφυγε από τη Μάλτα τον Αύγουστο του 2017, φοβούμενη για τη ζωή της και της οικογένειάς της, αφού έδωσε στοιχεία στη δίωξη για τους ισχυρισμούς σχετικά με τη σύζυγο του πρωθυπουργού για την εταιρεία Egrant. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και ζήτησαν δικαστική έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα