Παρά την λίμνη στο Παραλίμνι (ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιακές φωτογραφίες εξασφάλισε το «SigmaLive» από την σημερινή κατάσταση της Λίμνης Παραλιμνίου. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν κοντά στον δρόμο που ενώνει το Παραλίμνι με την Σωτήρα και στην κάθε όχθη διακρίνονται οι οικισμοί των δύο ακριτικών κοινοτήτων. 

Οι πολύτιμες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών ενίσχυσαν με ύδατα την λίμνη, από την οποία έχει πάρει το όνομά της και η μεγάλη κοινότητα των Κοκκινοχωρίων.

Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας,

ο οποίος όμως έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη ανευθυνότητα, κυρίως με την ανεξέλεγκτη δόμηση, αλλά και την ρίψη μπάζων και σκουπιδιών. 

Ο βιότοπος αποτελεί έναν σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά αποδημητικά πτηνά, όπως τα φλαμίγκο, τα οποία έκαναν και φέτος την παρουσία τους, όπως κατέγραψε ο φακός του «Sigma». Η βλάστηση κυριαρχείται από αλλοφυτικά είδη, ενώ μεγάλος αριθμός πτηνών φιλοξενείται μόνιμα ή παροδικά στην περιοχή, με σημαντικότερα είδη την «πελλοκατερίνα» και τον «καλαμοκαννά», τα οποία έχουν φωλιές στη λίμνη.

Η περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου, η οποία βρέχει τις επίσης παραλίμνιες κοινότητες της Σωτήρας και της Δερύνειας, εντάχθηκε το 2011, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Δίκτυο Natura 2000. Στη λίμνη ενδημεί ένα σπάνιο είδος κυπριακού νερόφιδου, το Natrix natrix cypriaca, που συναντάται μόνο στην Κύπρο και ως εκ τούτου είναι προστατευόμενο είδος. 

Η λίμνη εμπλουτίζεται αποκλειστικά από τις απορροές ομβρίων υδάτων κατά την χειμερινή περίοδο, κυρίως από τον χείμαρρο Πλατύ που εισρέει ανατολικά της λίμνης, ενώ την θερινή περίοδο αποξηραίνεται. Σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις, τα ύδατα της λίμνης διοχετεύονται μέσω του καναλιού το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960, σε μικρά εμπλουτιστικά φράγματα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής. Τα πρώτα αρδευτικά κανάλια κατασκευάστηκαν το 1893.

Οι σημαντικότερες απειλές για την περιοχή του Δικτύου Natura στην Λίμνη Παραλιμνίου είναι η οικιστική ανάπτυξη, η γεωργία, το κυνήγι, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το πολεοδομικό καθεστώς, τα προγραμματιζόμενα έργα, η αξιολόγηση δικτύων υποδομής, η πολιτική μεμονωμένης κατοικίας, η παράνομη πρόσβαση στη λίμνη, η παράνομη λειτουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού, η απόθεση αδρανών υλικών, η λαθροθηρία και η παράνομη παγίδευση.

Όπως μετέδωσε παλαιότερα το «SigmaLive», για την Λίμνη Παραλιμνίου εκκρεμεί από την Κυβέρνηση η υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί για τη διασφάλιση της προστασίας της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα