Πάπας Φραγκίσκος: Τα γκέι ζευγάρια θα μπορούσαν να είναι ευλογημένα

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι ευλογίας των ομοφυλοφίλων, απαντώντας σε πέντε συντηρητικούς καρδινάλιους που τον προκάλεσαν να επιβεβαιώσει τη διδασκαλία της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία πριν από μια μεγάλη συνάντηση όπου των Καθολικοί ΛΟΑΤΚΙ+ είναι στην ημερήσια διάταξη.

Το Βατικανό δημοσίευσε τη Δευτέρα μια επιστολή που απέστειλε ο Φραγκίσκος στους καρδινάλιους στις 11 Ιουλίου, αφού έλαβε μια λίστα με πέντε ερωτήσεις ή dubia από αυτούς μια μέρα νωρίτερα. Σε αυτό, ο Φραγκίσκος προτείνει ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να μελετηθούν

αν δεν συγχέουν την ευλογία με τον μυστηριακό γάμο.

Το Υπουργείο New Ways, το οποίο υποστηρίζει τους LGBTQ+ Καθολικούς, είπε ότι η επιστολή «προωθεί σημαντικά» τις προσπάθειες για να γίνουν ευπρόσδεκτοι οι ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικοί στην εκκλησία και αντιπροσωπεύει «ένα μεγάλο άχυρο για να σπάσει η πλάτη της καμήλας» στην περιθωριοποίησή τους.

Το Βατικανό υποστηρίζει ότι ο γάμος είναι μια άρρηκτη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ως αποτέλεσμα, αντιτίθεται εδώ και καιρό στους γάμους ομοφυλοφίλων. Αλλά ο Φραγκίσκος έχει εκφράσει την υποστήριξή του για τους αστικούς νόμους που επεκτείνουν τα νόμιμα οφέλη σε συζύγους του ιδίου φύλου, και οι καθολικοί ιερείς σε μέρη της Ευρώπης ευλογούν τις ενώσεις ομοφυλοφίλων χωρίς μομφή στο Βατικανό.

Η απάντηση του Φραγκίσκου στους καρδινάλιους, ωστόσο, σηματοδοτεί μια ανατροπή από την τρέχουσα επίσημη θέση του Βατικανού. Σε ένα επεξηγηματικό σημείωμα το 2021, το Congregation for the Doctrine of the Faith είπε ότι η εκκλησία δεν μπορούσε να ευλογήσει τα ομοφυλοφιλικά συνδικάτα επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Στη νέα του επιστολή, ο Φραγκίσκος επανέλαβε ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αλλά απαντώντας στην ερώτηση των καρδιναλίων σχετικά με τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις και τις ευλογίες, είπε ότι η «ποιμαντική φιλανθρωπία» απαιτεί υπομονή και κατανόηση και οι ιερείς δεν μπορούν να γίνουν δικαστές «που μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν».

«Για τον λόγο αυτό, η ποιμαντική σύνεση πρέπει να διακρίνει επαρκώς εάν υπάρχουν μορφές ευλογίας, που ζητούνται από ένα ή περισσότερα άτομα, που δεν μεταδίδουν μια εσφαλμένη αντίληψη του γάμου», έγραψε. «Επειδή όταν ζητείται μια ευλογία, εκφράζει ένα αίτημα για βοήθεια από τον Θεό, μια παράκληση για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα, μια εμπιστοσύνη σε έναν πατέρα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα».

Είπε ότι υπήρχαν καταστάσεις αντικειμενικά «μη ηθικά αποδεκτές», αλλά η ίδια «ποιμαντική φιλανθρωπία» απαιτούσε να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως αμαρτωλοί που μπορεί να μην ευθύνονται πλήρως για την κατάστασή τους.

Ο Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται επισκοπές ή διασκέψεις επισκόπων για να μετατρέψουν μια τέτοια ποιμαντική φιλανθρωπία σε σταθερούς κανόνες ή πρωτόκολλα, λέγοντας ότι το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση «επειδή η ζωή της εκκλησίας τρέχει σε κανάλια πέρα από τους κανόνες ".

Ο Francis DeBernardo, εκτελεστικός διευθυντής του New Ways Ministry, χαιρέτισε τη διαφάνεια του Πάπα.

«Το επίδομα των ποιμαντικών να ευλογούν ζευγάρια του ίδιου φύλου σημαίνει ότι η εκκλησία αναγνωρίζει πράγματι ότι η ιερή αγάπη μπορεί να υπάρχει μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών και η αγάπη αυτών των ζευγαριών αντικατοπτρίζει την αγάπη του Θεού», δήλωσε ο DeBernardo. «Αυτές οι αναγνωρίσεις, αν και δεν είναι εντελώς αυτό που θα ήθελαν οι ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικοί, αποτελούν μια τεράστια πρόοδο προς την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη ισότητα».

Οι πέντε καρδινάλιοι, όλοι τους συντηρητικοί ιεράρχες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, είχαν προκαλέσει στην επιστολή τους τον Φραγκίσκο να επιβεβαιώσει τη διδασκαλία της εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους, τη χειροτονία των γυναικών, την εξουσία του Πάπα και άλλα θέματα.

Δημοσίευσαν το υλικό δύο ημέρες πριν από την έναρξη μιας μεγάλης συνόδου τριών εβδομάδων στο Βατικανό, στην οποία οι ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικοί και η θέση τους στην εκκλησία είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι υπογράφοντες ήταν μερικοί από τους πιο ένθερμους επικριτές του Φραγκίσκου, όλοι τους συνταξιούχοι και της πιο δογματικής γενιάς καρδιναλίων που διορίστηκαν από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β' ή τον Πάπα Βενέδικτο XVI.

Το γραφείο δόγματος του Βατικανού δημοσίευσε την απάντησή του σε αυτούς λίγες ώρες αργότερα, αν και το έκανε χωρίς την εισαγωγή του, στην οποία παρότρυνε τους καρδινάλιους να μην φοβούνται τη σύνοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα