Οριζόντια ψηφοφορία ζητούν οι Οικολόγοι για ευρωεκλογές

Οριζόντια ψηφοφορία ζητάει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εν όψει των ευρωεκλογών του 2019.

Αυτούσια η ανακοίνωση αναφέρει:

Έφτασε η ώρα της οριζόντιας ψηφοφορίας εν όψει των ευρωεκλογών

Η κρίση του πολιτικού φαινομένου, με τις δύο κυρίαρχες πτυχές, την απαξίωση του πολιτικού κόσμου και την άνοδο του ποσοστού αποχής, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από τα πολιτικά κόμματα μόνο ως φαινόμενο προς παρατήρηση. Οφείλουμε συλλογικά να επεξεργαστούμε τρόπους που θα δίνουν διέξοδο, ενισχύοντας

την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Δυστυχώς, παρά τα θετικά στοιχεία που εντοπίζονται στο εκλογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν μελανά σημεία, που εκπέμπουν το μήνυμα πως αυτό διαμορφώνεται -αν όχι χαλιναγωγείται- για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα πρωτίστως των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και της αναπαραγωγής των κομματικών σχηματισμών. Εν ολίγοις, δίνεται η εντύπωση πως πρόκειται για ένα εκλογικό σύστημα που στοχεύει στη διατήρηση του πολιτικού κατεστημένου και όχι στην ανάδειξη προσώπων που θα εκπροσωπούν αυθεντικά τα συμφέροντα των πολιτών.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως οι επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διεξαχθούν με την υιοθέτηση του συστήματος της οριζόντιας ψηφοφορίας, που θα επιτρέπει στους εκλογείς να επιλέγουν -αν θέλουν- και πρόσωπα και όχι απλώς να στρατεύονται πίσω από κάθε κόμμα.

Για τον λόγο αυτό, με επιστολή του ο Πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης έχει απευθυνθεί στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση η σχετική πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, η οποία έχει κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2017.

Από τη μεριά μας, καλούμε τους εκπροσώπους του κυπριακού λαού να υπερβούν τις όποιες κομματικές αγκυλώσεις και να τολμήσουν να συνομιλήσουν με το βλέμμα προς την κοινωνία, την πρότασή μας για καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Να θυμίσουμε ότι πολλές έρευνες της κοινής γνώμης έχουν αποδείξει ότι πολίτες που επιλέγουν την αποχή, σε μεγάλο βαθμό δηλώνουν πως θα ψήφιζαν αν είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν οριζόντια.

Keywords
Τυχαία Θέματα