Παπαδάκης: Το μεταναστευτικό δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ως εισηγητής για το θέμα της μετανάστευσης εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε σε αποστολή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Μάλτα μαζί με τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Gianni Pittella, και τους Αντιπροέδρους της με σκοπό να πραγματοποιήσουν επαφές ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέτα για τη μετανάστευση στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Η διάσκεψη έχει στόχο να εντείνει

το διάλογο μεταξύ Ε.Ε και Αφρικής για τη μετανάστευση και την κινητικότητα καθώς και τη συνεργασία τους για την εξεύρεση κοινών λύσεων στις προκλήσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η αντιπροσωπεία της Ομάδας S&D συζήτησε τις προκλήσεις της μετανάστευσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, George Vella, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Angelo Farrugia. Ενημερώθηκε επίσης για τους τρόπους ενσωμάτωσης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η εκπαίδευση από την Υπουργό Κοινωνικού Διαλόγου και Πολιτικών Ελευθεριών, Helena Dalli.Τέλος, ξεναγήθηκε στους χώρους ενός ανοιχτού κέντρου διαμονής (Open Centre) για αιτούντες άσυλο , το οπoίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες (ERF) και συναντήθηκε με αιτούντες άσυλο κυρίως από Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Ερυθραία.

Μετά το πέρας της αποστολής στη Μάλτα, ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ευρώπης αλλά αφορά και τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Για αυτό η Διάσκεψη Κορυφής της Βαλέτα είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής ώστε να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης όπως εμπόλεμες καταστάσεις, πολιτική και οικονομική αστάθεια, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φτώχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα