Παπαδάκης: Η Κύπρος θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα από ΗΒ

H Κύπρος θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις για έξοδο από την ΕΕ , δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος την ίδια ώρα εκφράζει την ελπίδα να μην υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, για το καλό όλων.



Ο κ. Παπαδάκης αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων είπε ότι έχει τύχει ειδικής μεταχείρισης και εξ όσων γνωρίζει,

η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ρυθμίσει τις όποιες ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν σε διμερείς συναντήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό το έχει πει και κατ’ επανάληψη ενώπιον μας, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier. Βεβαίως, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ. Θεωρώ όμως ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Κύπρος να διεκδικήσει περισσότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Να κερδίσει σε σχέση με τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στο Κυπριακό με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε επιτέλους να συμβάλλει εποικοδομητικά για την επίλυση του Κυπριακού και να μην διάκειται απέναντι στα συμφέροντα της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει πως στην περίπτωση του λεγόμενου no-deal Brexit, της αποχώρησης δηλαδή χωρίς συμφωνία, θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα αλλά και σε αυτή την περίπτωση, έχει να κάνει με το τί διαπραγματεύσεις έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ηνωμένο Βασίλειο για σημαντικά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν, όπως η παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων στην Κύπρο, των εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις, το ζήτημα των φοιτητών και άλλα παρόμοια.

«Σε περίπτωση no-deal Brexit θα πρέπει να γίνει μια προσωρινή ειδική συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ. Να υπάρξει δηλαδή μια προσωρινή διευθέτηση γιατί μέχρι στιγμής διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier. Βεβαίως, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να είχε συζητήσει περισσότερα ζητήματα απευθείας με το Ηνωμένο βασίλειο, στη βάση αυτών που προανέφερα. Ελπίζουμε πως στο τέλος της ημέρας δεν θα επικρατήσει το no-deal Brexit αλλά ένα συμφωνημένο Brexit για το καλό και των δύο μερών, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει.

Σε σχέση με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ο κ. Παπαδάκης διευκρινίζει ότι όποια μορφή και να πάρει το Brexit δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αλλαγή στους σχεδιασμούς σε σχέση με τις Ευρωεκλογές και δεν θα επηρεαστεί η όλη διαδικασία.

Ο Ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα των φοιτητών και των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επηρεαστεί στο τέλος της ημέρας και ότι συγκεκριμένα, όσον αφορά τους φοιτητές, παρόλες τις αναφορές ότι πιθανόν να υπάρξει αύξηση στις τιμές των διδάκτρων και κατάργηση του δανείου που δινόταν στους Ευρωπαίους φοιτητές, φαίνεται ότι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί και η κατάσταση θα συνεχίσει έως έχει.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι εάν υπάρξει αυτή η κατάργηση του συγκεκριμένου δανείου τότε πάρα πολλοί φοιτητές θα επηρεαστούν και δεν θα επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους. Φαίνεται ότι η απόφαση και από τους ίδιους τους Άγγλους είναι να συνεχίσουμε το ίδιο καθεστώς. Αυτά είναι εις γνώση μας μέχρι στιγμής. Στην αντίθετη περίπτωση, νομίζω τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Πρώτα για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς τα Πανεπιστήμια τους αποτελούν μια πολύ μεγάλη τουριστική βιομηχανία. Άρα εκτιμώ ότι δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή και στο μέλλον», αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέσει θύμα λαϊκισμού των πολιτικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη στιγμή και είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει, ότι περιοχές που έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από τα κοινοτικά κονδύλια, ψήφισαν υπέρ του Brexit.

«Το πιο τρανό παράδειγμα είναι η περιοχή της Ουαλίας, μια περιοχή που ωφελήθηκε πάρα πολύ και, δυστυχώς για αυτούς, ψήφισαν υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου βασιλείου από την ΕΕ. Νομίζω το ζήτημα είναι ότι δεν καλλιεργήθηκε ποτέ η ευρωπαϊκή κουλτούρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κυβερνητικά κτίρια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν βλέπαμε ποτέ να κυματίζει Ευρωπαϊκή σημαία. Ήθελαν να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο μόνο για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα χωρίς να πιστεύουν ποτέ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρει.

Για το πως μπορεί η Κύπρος να επωφεληθεί στον τομέα των υπηρεσιών με την μεταφορά εδρών εταιρειών εκτός ΗΒ ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως ήδη κάποιες ναυτιλιακές εταιρίες που είχαν έδρα το Λονδίνο έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

«Βεβαίως, πάντοτε μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουμε στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα της νομικής θα ευνοούσε τη προσέλκυση τέτοιων εταιριών. Νομίζω ότι το μεγάλο μερίδιο θα το εισπράξουν οι μεγαλύτερες χώρες. Ήδη στην Φρανκφούρτη έχουν μετακινηθεί πάρα πολλές εταιρίες οι οποίες είχαν έδρα στο City του Λονδίνου. Η Κύπρος βεβαίως παραμένει ένας τέτοιος προορισμός. Εξαρτάται βέβαια από τα κίνητρα που θα δοθούν για να προσελκύσει αυτές τις εταιρίες», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα