«Παπ τεστ σήμερα, όχι κάποια μέρα»

«Παπ τεστ σήμερα, όχι κάποια μέρα». Με αυτό το σύνθημα η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) συνεχίζει τη διεξαγωγή της εκστρατείας πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που ξεκίνησε το 2010 με το μήνυμα «Προφυλάξου – Ενημερώσου».

Με αφορμή την Ευρωπαική Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, που είναι από τις 24 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της πολιτείας, ως προς τη σωστή τακτική πρόληψης και

έγκαιρης διάγνωσης του, ΚΟΓΕΕ και Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα διάσκεψη τύπου.

Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου, η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, κα Μαίρη Παπαδοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάθε 18 λεπτά στην Ευρώπη μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σαράντα γυναίκες πεθαίνουν καθημερινώς. Ο αριθμός αυτός προς το παρόν δεν αλλάζει. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο αριθμός των γυναικών που ενημερώνονται για να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, έτσι θα αλλάξει ο αριθμός 40. Όχι απλώς να αλλάξει αλλά να μηδενιστεί!»

Η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία που ξεκίνησε η ΚΟΓΕΕ πριν έξη χρόνια, καλύπτωντας 86 κοινότητες κυρίως αγροτικές από Πύργο Τυλληρίας μέχρι Παλαιχώρι Ορεινής. Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες.

Το Σεπτέμβριο του 2012 η ΚΟΓΕΕ άρχισε με την στήριξη του Υπουργείου Υγείας, την πρώτη φάση ενός πιλοτικού προγράμματος με την παροχή δωρεάν εξέτασης του Τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Ευρύχου, για τις γυναίκες των κοινοτήτων Σολέας, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια, ηλικίας 25 με 65 ετών. Διήρκησε ένα χρόνο.

Μια προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Εκατοντάδες γυναίκες πέραν της παροχής του Τεστ Παπανικολάου είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν προσωπικά για την αξία του προ συμπτωματικού ελέγχου. Μια προσπάθεια που στηρίχτηκε οικονομικά από έσοδα από τις πωλήσεις φανέλων με το διεθνές σύμβολο για τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το μαργαριτάρι της Σοφίας. Να θυμίζει τη Σοφία της αυτοπροστασίας και αυτή τη Σοφία αξίζει να την μοιραστούμε με φίλες, γνωστές, τις αδελφές, τις κόρες μας. Σήμερα, όχι κάποια μέρα.

Η β’ φάση του πιλοτικού προγράμματος συνεχίστηκε στο κέντρο υγείας Τσερίου με την στήριξη πέραν του Υπουργείου Παιδείας, της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, μιας Μητρόπολης που κυριαρχεί ο εθελοντισμός, ο κυριότερος πυλώνας κοινωνικής προσφοράς, μιας Μητρόπολης που ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής.

Από το Μάρτιο του 2015 το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζεται στο κέντρο υγείας Κλήρου. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1659 Τεστ Παπανικολάου. Ανιχνεύθηκαν σε 19 περιπτώσεις προκαρκινικές ή πιο προχωρημένες αλλοιώσεις, οι οποίες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο.

Σώθηκαν, 19 ζωές. Αλλα 229 περιστατικά έλαβαν φαρμακευτική αγωγή.

Η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι μέσα από την εμπειρία του πιλοτικού προγράμματος, αποτελεσματικά προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου μπορούν να προλάβουν σχεδόν κάθε περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Μέσα από αυτή την εμπειρία και λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των γυναικών της υπαίθρου πιστεύουμε ότι προληπτικά προγράμματα θα ήταν καλή πρακτική να εφαρμόζονται μέσα στις κοινότητες , κοντά στον πολίτη , να γίνονται σε χώρους προσβάσιμους μέσω των υποδομών που ήδη υπάρχουν όπως τα Κέντρα Υγείας.»

Η κα Παπαδοπούλου χαιρέτισε δε, εκ μέρους της ΚΟΓΕΕ, την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στα κορίτσια 12 με 13 έτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι την ίδια στιγμή θα πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη και εφαρμογή πληθυσμιακού ελέγχου και καθιέρωση προγραμμάτων αγωγής της υγείας έτσι όλες οι γυναίκες θα γνωρίζουν την σημασία της πρόληψης. Η ΚΟΓΕΕ, διεξάγει έρευνα με την στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής που αποσκοπεί στη συλλογή δεδομένων κοινωνικού και δημογραφικού περιεχομένου.

Τέλος, η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας για τη στήριξη, όπως επίσης και τη Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου η οποία και αγκάλιασε την πρωτοβουλία και εισήγηση της ομοσπονδίας και συνδράμει παρέχοντας για μια μέρα, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, Τεστ Παπανικολάου και Γυναικολογική Εξέταση, σε κόστος μειωμένο κατά 50%. Η πιο πάνω πρωτοβουλία στηρίζεται επίσης από την παθολογοανατομική Εταιρεία Κύπρου και την Εταιρεία κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου.

Ευχαρίστησε επίσης τον ιατρό ειδικό γυναικολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Στυλιανίδη που η εθελοντική προσφορά του βοήθησε στην επέκταση του προγράμματος ως και τις εθελόντριες φοιτήτριες του μεταπτυχιακού προγράμματος μαιευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και ΤΕΠΑΚ. Επίσης τους γιατρούς μέλη της ΚΟΓΕΕ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, προς τη Μητρόπολη Ταμασσου και Ορεινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα