Δρ. Πάνος για κρούσματα: Να περιμένουμε να δούμε αν πρόκειται για τρίτο κύμα

Φιλοξενούμενος στις Τομές στα Γεγονότα ήταν απόψε Σάββατο, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Δρ. Γιώργος Πάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αλλά και τον δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. 

Ο κ. Πάνος σημείωσε πως υπήρξε ένα μικρό δεύτερο κύμα ενώ τώρα υπάρχει μια ταλάντωση στο τέλος του δεύτερου κύματος, με αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και πρέπει να αναμένουμε για να δούμε εάν είναι στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος ή εάν ενδεχομένως είναι ένα μικρότερο

ή ένα τρίτο κύμα. 

Μιλώντας για τον δείκτη μεταδοτικότητας, ανέφερε πως βρίσκεται στο 1 και τόνισε πως πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα ενώ ο κάθε ένας θα πρέπει να επιτηρεί τον εαυτό του. 

Η πιο ουσιαστική παρέμβαση όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας, είναι η αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και των ιχνηλατήσεων, πρόσθεσε. 

Μιλώντας για το πώς μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος εάν νοσεί με κορωνοϊό ή με γρίπη ενόψει και του χειμώνα, ο κ. Πάνος σημείωσε πως πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά. 

Ωστόσο, όπως είπε, ένας έμπειρος γιατρός είναι σε θέση να ξεχωρίσει τα συμπτώματα. 

Εάν ένας ασθενής παρουσιάσει πολύ έντονη κεφαλαλγία, μυαλγία, πόνου στα κόκκαλα και ρίγος, τότε νοσεί με γρίπη, σημείωσε ο Δρ. Πάνος, σημειώνοντας πως εάν κάποιος νοσεί με κορωνοϊό είναι συχνό σύμπτωμα οι μυαλγίες ωστόσο εστιάζονται στα πόδια και δεν είναι τόσο έντονες όσο στην γρίπη. 

Ωστόσο, τόνισε, κάθε λοίμωξη πρέπει να ελέγχεται από τον γιατρό. 

Πρόσθεσε πως εάν κάποιος δεν νιώθει καλά, να μην μεταβεί στη δουλειά του και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. 

Keywords
Τυχαία Θέματα