Παναγιωτοπούλου: Έγιναν 17εκ εμβολιασμοί με ΑΖ και προέκυψαν 40 περιστατικά

Η αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca στην Κύπρο επέφερε αναστάτωση εξαιτίας των περιστατικών θρόμβωσης που ανακοινώνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί τέτοιου είδους περιστατικό στην Κύπρο.

Στο Πρωτοσέλιδο μίλησε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, τονίζοντας πως η

αναβολή είναι προσωρινή.
Πιο συγκεκριμένα η κα Παναγιωτοπούλου ανέφερε τα εξής « Έγινε μια προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, ούτως ώστε να μάθουμε με πιο μεγάλη λεπτομέρεια τι θα προκύψει από την αξιολόγηση της επιστημονικής επιτροπής οργανισμού φαρμάκων».

Συμπλήρωσε πως χθες (15/3) έγινε μια έκτακτη σύσκεψη της διαδικτυακής ομάδας των φάρμακο-ρυθμιστικών αρχών, εξαιτίας  του ότι υπήρχαν θρομβοεμβολικές περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeenca.

«Υπήρξαν 17 εκατομμύρια εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόνο 40 περιστατικά. Δηλαδή η συχνότητα των θρομβωτικών επεισοδίων δεν είναι ψηλότερη από εκείνη που εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό».

Επιπλέον τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, είδε πως προέκυψε διστακτικότητα από αρκετά μέλη για αυτό το θέμα και γι’ αυτό ζήτησε μια προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών, ώστε να προχωρήσουν σε μια λεπτομερή εξέταση των περιστατικών.

«Στην Κύπρο δεν είχαμε περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό. Πιθανότατα να μην υπάρχει συσχέτιση των περιστατικών με τους εμβολιασμούς».

Κλείνοντας είπε ότι θετικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η συχνότητα των περιπτώσεων αυτών που συμβαίνει στον γενικό πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

«Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη για μια τελική γνωμοδότηση από την επιστημονική επιτροπή του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων»

Keywords
Τυχαία Θέματα