Πανά: Τήρηση μέτρων αλλιώς μπαίνουμε σε καταστάσεις που είδαμε σε άλλες χώρες

Για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κύπρο μίλησε στο Πρωτοσέλιδο η  Δρ. Ζωή – Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μια ελεγχόμενη επιδημιολογική εικόνα, είχαμε αναφέρει ότι πιθανόν η χαλάρωση ήταν και ο εχθρός μας, ειδικά στην τήρηση

των πρωτοκόλλων. Συμπλήρωσε ότι ήταν ένα αναμενόμενο σενάριο να έχουμε εξάρσεις και υφέσεις.

Σε ερώτηση εάν έχουμε δεύτερο κύμα, απάντησε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εάν αυτό που βλέπουμε είναι δεύτερο κύμα ή εάν πρακτικά δεν είχαμε ποτέ ύφεση. Όσον αφορά στην Κύπρο για ένα χρονικό διάστημα είχαμε μια πολύ σημαντική ύφεση της μετάδοσης στην κοινότητα. Για το πώς θα το χαρακτηρίσουμε όμως, όπως αναφέρει η ειδικός, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Όποιο όμως και να είναι το σενάριο, σημασία έχει να καταλάβουμε αρχικά ότι από εμάς εξαρτάται ποια θα είναι η πορεία των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με την Δρ. Πανά, ή θα συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ή ενδεχομένως να μπούμε σε κάποιες διαδικασίες και καταστάσεις που είδαμε σε άλλες χώρες.

Ερωτηθείσα για τα νεαρά άτομα που νοσούν, απάντησε ότι αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό. Είναι το καλό ότι όσο μικρότερος σε ηλικία είσαι και όσο δεν πάσχεις από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να νοσήσεις σοβαρά και να καταλήξεις σε ΜΕΘ. Το κακό είναι ότι ενδεχομένως πολλά από αυτά τα άτομα να είναι ασυμπτωματικά αλλά μεταδίδουν, μεταδίδοντας τον ιό και προκαλώντας αύξηση στα κρούσματα.

Για τον μικρό αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο ανέφερε ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Αρχικά, λειτούργησαν οι διαδικασίες έγκαιρα και συνεχόμενα. Επίσης, έχουμε πολλά υγεινομικά πρωτόκολλα και αριθμητικά είμαστε μικρή χώρα.

Για τα κρούσματα της Ελλάδας και της κατηγοριοποιήσεις των χωρών απάντησε ότι υπάρχουν πρακτικά κάποιοι σταθμισμένοι επιδημιολογικοί δείκτες, οι οποίοι αξιολογούνται από μια συγκεκριμένη ομάδα. Τόνισε όμως ότι η κατηγοριοποίηση είναι αντικειμενική.

Διαβάστε επίσης:

30 κρούσματα: Μεγαλώνουν τα cluster στο ποδόσφαιρο, νέα περιστατικά σε σχολεία

Υπ. Υγείας: Κρούσματα αποκρύπτουν στενές επαφές- Ανησυχία για την ιχνηλάτηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανά, Τήρηση,pana, tirisi