Παν. Κύπρου: Στάσιμη η κυπριακή οικονομία τον Μάιο

Τον Ιούνιο 2015 το οικονομικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από το επίπεδο των 104,2 μονάδων που κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τον Μάιο, αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η στασιμότητα του ΔΟΣ οφείλεται κυρίως σε μικρή υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και σε ταυτόχρονη καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές και στη μεταποίηση.

Η

άνοδος του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται με λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για τις πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο και, σε μικρότερο βαθμό, με τις προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Το οικονομικό κλίμα στις κατασκευές σημείωσε βελτίωση λόγω λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο τρίμηνο. Στη μεταποίηση η καλυτέρευση του κλίματος οφείλεται στις λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις των τρεχουσών παραγγελιών και κυρίως σε προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο.

Στις υπηρεσίες το επιχειρηματικό κλίμα δεν σημείωσε ουσιαστική μεταβολή συγκριτικά με τον Μάιο. Η οριακή μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν αποτέλεσμα των αρνητικότερων εκτιμήσεων των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα κατά τους επόμενους 12 μήνες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα