Πάλμας: Ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής συνεχίζεται

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει την Κύπρο να συνεχίζει τον αγώνα της για τον τερματισμό της κατοχής, για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα επανενώσει το νησί και τον λαό μας, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.

Σε ομιλία του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην περιφερειακή παρέλαση των κοινοτήτων Κοκκινοτριμιθιάς,

Παλαιομετόχου, Μάμμαρι, Δένειας, Αγίων Τριμιθιάς και Μενοίκου, ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε σε μια λύση που θα έχει τα εχέγγυα να αντέξει στο χρόνο και δεν θα τη σκιάζει η κηδεμονία της Τουρκίας.

Έκανε ακόμη λόγο για μια λύση «που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους να είναι αφέντες στον τόπο τους και θα αποτρέπει τις οποιεσδήποτε ξένες επεμβάσεις» ενώ θα στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα επιτρέπει στο κυπριακό κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Παράλληλα, είπε ότι η λύση πρέπει να σέβεται και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, όπως αυτές κατοχυρώνονται στις πολυάριθμες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που αποτελούν τον κώδικα παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συμπεριφοράς.

«Εφτά σχεδόν δεκαετίες μετά τη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού, για την Κύπρο του σήμερα που συνεχίζει να αγωνίζεται, να αντιστέκεται στην κατοχή, να λέει το δικό της ΟΧΙ στην τουρκοποίηση, το έπος του ‘40 αποτελεί την πυξίδα καθοδήγησης και τον φωτεινό φάρο του αγώνα μας» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι στην ημικατεχόμενη Κύπρο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δική μας ελευθερία, για να παραδώσουμε στις κατοπινές γενιές μία πατρίδα ελεύθερη και ενωμένη που να ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Αναφερόμενος τέλος στο έπος του 1940, ο κ. είπε Πάλμας είπε ότι από τον πανεθνικό αγώνα δεν ήταν δυνατό να απουσιάσουν οι Κύπριοι. «Οι Κύπριοι στρατιώτες πολέμησαν και διακρίθηκαν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου» είπε, καθώς ο λαός της Κύπρου ήταν και θα είναι πάντα ταγμένος μαζί με όλους τους φιλελεύθερους λαούς της γης στην προάσπιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα