Παλαιστίνη: Κατηγόρησε το Ισραήλ για ιατρική αμέλεια για θάνατο κρατουμένου

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε σήμερα τις αρχές του Ισραήλ για «ιατρική αμέλεια» η οποία οδήγησε στον θάνατο ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου, μια καταγγελία την οποία το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως «αβάσιμη».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε με ανακοίνωσή του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσουν έρευνα για τον θάνατο του «Άχμεντ Αμπντουλά Αμπού Άλι (48 ετών) (που καταγόταν) από την πόλη Γιάτι, νότια της Χεβρώνας»,

στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο οποίος προκλήθηκε από «ιατρική αμέλεια».

Ο Αμπού Άλι πέθανε «εξαιτίας της σκόπιμης πολιτικής ιατρικής αμέλειας των κατοχικών αρχών (σ.σ. Ισραήλ) έναντι των ασθενών κρατούμενών μας, η οποία τους στερεί το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη αντιμετώπιση (…) η οποία προβλέπεται από όλες τις (…) διεθνείς συμβάσεις», κατήγγειλε η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ Κάιλα.

«Οι καταγγελίες αυτές είναι αβάσιμες και αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας ψευδούς προπαγάνδας από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής», απάντησε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο ενός κρατούμενου ηλικίας «48 ετών από τη Γιάτα», μέλος, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό κίνημα Φάταχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, «ο οποίος κρατείται από τον Νοέμβριο του 2012».

«Εντοπίστηκε χωρίς σφυγμό και παρά τις προσπάθειες ανάνηψής του» πέθανε, πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο ο Αμπού Άλι συνελήφθη και καταδικάστηκε επειδή είχε στρατολογήσει έναν Παλαιστίνιο ο οποίος κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι στη Μπεερσέβα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός πολίτης.

Όπως ανέφερε η οργάνωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, ο Αμπού Άλι είχε ακόμη δύο χρόνια μέχρι να εκτίσει την ποινή του, με την υγεία του να έχει επιδεινωθεί σημαντικά πρόσφατα.

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς χαρακτήρισε τον θάνατό του «φρικτό έγκλημα» που οφείλεται «σε σκόπιμη ιατρική αμέλεια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός της Αμπντούλ Λατίφ αλ Κάνου.

Διαβάστε επίσης:Βρετανία: Νέα κινητοποίηση για εργαζόμενους ασθενοφόρων και πανεπιστημίων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παλαιστίνη, Κατηγόρησε, Ισραήλ,palaistini, katigorise, israil