Παίρνει θέση για τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα δημόσια Πανεπιστήμια η ΠΣΕΜ

Θέση και για τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με αφορμή το θέμα με τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, παίρνει η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Σε ανακοίνωσή του οι μαθητές αναφέρουν πως, «ως  ΠΣΕΜ, οι σημερινοί μαθητές που θα είμαστε οι αυριανοί φοιτητές, επιθυμούμε να εκφράσουμε την άποψη μας σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

με αφορμή το θέμα με τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια.

Είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενη μας ανακοίνωση, ότι βλέπουμε θετικά την εισαγωγή προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες στα δημόσια πανεπιστήμια για να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν στη χώρα τους σε αλλόγλωσσο πρόγραμμα.
Το «Προσχέδιο – Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Παιδείας Κ. Χατζηγιάννη», πιστεύουμε ότι είναι πολύ προβληματικό, καθώς με την συγκεκριμένη πρόταση, επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος για εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και για τους Κύπριους φοιτητές σε όλα τα προγράμματα σπουδών.

Συγκεκριμένα στο Κανονισμό 4 «Δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα σε ξένες γλώσσες» αναφέρει ότι «Κάθε φοιτητής που γίνεται αποδεκτός σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας καταβάλλει δίδακτρα, είτε είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε όχι.»

Επιπλέον, μας προβληματίζει ιδιαίτερα και ο τρόπος εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια, που προσφέρονται σε ξένες γλώσσες. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο βασικός τρόπος πρόσβασης θα πρέπει να είναι οι Παγκύπριες εξετάσεις. Αν δεν διασφαλιστεί αυτό, τότε διερωτόμαστε: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια για όλους τους φοιτητές, σε όλα τα προγράμματα;

Ως ΠΣΕΜ, καλούμε την Επιτροπή Παιδείας να αναβάλει τον τροποποιητικό νόμο που προωθείται, έτσι ώστε να εξεταστούν όλοι οι προβληματισμοί που εκφράζουν οι μαθητές, ως οι αυριανοί φοιτητές και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να μην καταργηθεί ο δωρεάν χαρακτήρας των δημόσιων πανεπιστημίων. Το απρόσκοπτο δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν παζαρεύεται!».

Keywords
Τυχαία Θέματα