Παγκύπρια μείωση στις τιμές ακινήτων το δ' τρίμηνο του 2015

Νέες σημαντικές μειώσεις παγκύπρια σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές, σε όλες τις κατηγορίες, καταγράφει το δ΄ τρίμηνο του 2015 ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, παρόλο που ο βαθμός πτώσης είναι χαμηλότερος από τα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν το δ΄ τρίμηνο του 2015, κατά 1,8%, των σπιτιών κατά 0,3%, των καταστημάτων κατά 2,4%, των γραφείων 0,9% και των αποθηκών κατά 2,2%, σε σύγκριση με

το αντίστοιχο δ΄ τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 25ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2015, παγκύπρια οι τιμές για τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 0,5%, ενώ σημειώθηκε μείωση στις τιμές για τα σπίτια κατά 0,1%. Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στην Λεμεσό (1.4% για τα διαμερίσματα) και στη Λευκωσία (0.8% για τα σπίτια). Οι επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου παρουσίασαν σταθερότητα, καθώς έφτασαν στο κατώτερο σημείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ), οι τιμές των αποθηκών έπεσαν κατά 2,3%, των καταστημάτων παρέμειναν σταθερές και των γραφείων αυξήθηκαν κατά 0,7%. Αύξηση της τάξης του 2,9% σημειώθηκε στα γραφεία στη Λευκωσία.

Μέση τιμή ενοικίασης

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 0,5% στα διαμερίσματα, 1,1% στα σπίτια, 0,2% στα γραφεία. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση 0,2% στα καταστήματα και 1% στις αποθήκες.

Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2014, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 3,8% για τα καταστήματα, κατά 2,6% για τις αποθήκες και κατά 0,2% για γραφεία. Αύξηση 0,3% και 0,8% παρατηρήθηκε στα διαμερίσματα και στα σπίτια, αντίστοιχα.

Απόδοση επενδύσεων

Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2015, οι αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν στο 3,9% για διαμερίσματα, 2% για σπίτια, 5,2% για καταστήματα, 4,3% για αποθήκες και 4,5% για γραφεία.

Η παράλληλη μείωση των τιμών αλλά και των ενοικίων, διατηρεί τα επίπεδα των αποδόσεων

σχετικά σταθερά (σε σύγκριση με το εξωτερικό). Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω διακυμάνσεις στις τιμές, ειδικά σε ακίνητα σε δευτερεύουσες τοποθεσίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΕΑΚ, ο Χαράλαμπος Πετρίδης της MRICS, ανέφερε ότι “η πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται σε ετήσια βάση, αν και ο ρυθμός της πτώσης των τιμών έχει περιορισθεί μειώνοντας έτσι τις ετήσιες απώλειες”.

Πρόσθεσε ότι το θετικό που παρατηρείται κατά το 2015 εν σχέση με το 2014 και το 2013 είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα κατά 15% περίπου σε ετήσια βάση.

“Φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανακάμψει και οι μειώσεις των τιμών επαναφέρουν την δραστηριότητα στην αγορά”, ανέφερε.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων κατά το 2016, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί αν θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών, τουλάχιστον σε ορισμένους κλάδους, και σε ορισμένες περιοχές.

“Εν αναμονή των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αυστηρή πολιτική δανειοδότησης στην αγορά και τα σχετικά υψηλά επιτόκια, η κτηματαγορά βρίσκεται σε αναμονή”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι θετική εξέλιξη αποτελεί η αυξητική τάση στις αγοραπωλησίες καθώς και η προσπάθεια για μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες με τη μέθοδο αντικατάστασης χρέους με ακίνητα (Debt for Asset Swap) και πρόσθεσε ότι “ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγραφεί κατά το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2016, γεγονός το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα ακίνητα”.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα