Παγκόσμιο Κύπελο Κατάρ: Ενόχληση Ταϊβάν με Κίνα για αναφορά σε κάρτα οπαδού

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα για εκφοβισμό, αφού οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ απαριθμούσαν την εθνικότητα των Ταϊβανών επισκεπτών που έκαναν αίτηση για δελτίο ταυτότητας ως «Κινεζική Ταϊπέι».    

Όλοι οι κάτοχοι εισιτηρίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την κάρτα Hayya που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των φιλάθλων, η οποία χρησιμεύει επίσης ως βίζα για το Κατάρ, αλλά η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέφρασε αρχικά την ανησυχία της αφού ανακάλυψε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αίτησης δεν έκανε καμία αναφορά στο νησί.

Στη συνέχεια

καταχωρήθηκε ως «Ταϊβάν, επαρχία της Κίνας», ορολογία που εξοργίζει την κυβέρνηση της Ταϊβάν και πολλούς από τους ανθρώπους της, και στη συνέχεια άλλαξε ξανά σε απλώς «Ταϊβάν», κερδίζοντας επαίνους από την κυβέρνηση στην Ταϊπέι.

Ωστόσο, η λίστα άλλαξε ξανά, σε «Κινεζική Ταϊπέι», το όνομα που χρησιμοποιεί η Ταϊβάν για να αγωνιστεί στα περισσότερα διεθνή αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να αποφύγει πολιτικά προβλήματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την «εκτίμησή του» για την «συμμόρφωση της κυβέρνησης του Κατάρ στην αρχή της μίας Κίνας και τον χειρισμό των σχετικών θεμάτων σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων».

Η αρχή της μίας Κίνας δηλώνει επίσημα την αξίωση του Πεκίνου για την Ταϊβάν ως επαρχία. Μεταξύ των κρατών που έχουν επίσημους δεσμούς με την Κίνα, πολλά έχουν τη δική τους πολιτική μιας Κίνας που υπαγορεύει το επίπεδο αναγνώρισης που παρέχεται στην αρχή του Πεκίνου. Ορισμένοι αναγνωρίζουν τη διεκδίκηση της Ταϊβάν, ενώ άλλοι, όπως οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν μόνο ότι το Πεκίνο την κατέχει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε την κίνηση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι διοργανωτές «δεν ήταν σε θέση να απορρίψουν αυστηρά την επέμβαση ακατάλληλων πολιτικών δυνάμεων».

Η Κίνα εμπλέκεται σε «εκφοβισμό» και «έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα και κατάφωρα την πλασματική «αρχή της μίας Κίνας» για να συνεχίσει να μειώνει την Ταϊβάν διεθνώς και να δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στα αιτήματα του Guardian για σχόλια από τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κατάρ.

Η Κίνα, επιδιώκοντας να διεκδικήσει την κυριαρχία της, έχει εντείνει την πίεση προς τις χώρες και τις ξένες εταιρείες να αναφέρονται στην Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας σε επίσημα έγγραφα και σε ιστότοπους, με φράσεις όπως «Ταϊβάν, επαρχία της Κίνας» ή «Ταϊβάν, Κίνα ".

Η Ταϊβάν δεν έχει παίξει ποτέ στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έπεσε στον δεύτερο γύρο των ασιατικών προκριματικών για το τουρνουά του 2022 πέρυσι, αφού έχασε και τους οκτώ αγώνες.

Η Ταϊβάν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο, όπως οι περισσότερες χώρες, αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα