Παγκόσμια κοινωνική έκρηξη εν μέσω κορωνοϊού: Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις

Από τις αρχές του 2020 η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει την πρόκληση του νέου κορωνοϊού με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να φτάνει τους 1.002.628 εκατ. νεκρούς και τα 33.396.784 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο. 

Οι πλείστες χώρες εφάρμοσαν ένα γενικευμένο lockdown με στόχο να περιορίσουν την πανδημία. Επιπλέον μέχρι και σήμερα αρκετές χώρες εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα, τοπικά lockdown, ενώ η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους εστίασης,

σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε καταστήματα (φαρμακεία, υπεραγορές, περίπτερα, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης) είναι απαραίτητη και προβλεπόμενη από τον νόμο.

Παρά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, οι διαμαρτυρόμενοι ανά χώρα δεν διστάζουν να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν όσα θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις τους καταπατούν.

Οι διαδηλωτές άλλοτε εφαρμόζουν και άλλοτε αψηφούν τα ισχύοντα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές της χώρας, με διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε Γερμανίας Ελλάδα, Κύπρο, Λευκορωσία, Ισπανία και ΗΠΑ.

Λευκορωσία: Εδώ και δύο μήνες γίνονται ασταμάτητες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για την έκτη επανεκλογή του Προέδρου Λουκασένκο.

Οι διαμαρτυρίες γίνονται κατά κύριο λόγο στο Μίνσκ αλλά και σε άλλες πόλεις, ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι και οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν στις φυλακές. Η αύξηση των κρουσμάτων στη Λευκορωσία είναι γεγονός, καθώς στις διαδηλώσεις συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Ελλάδα: Διαμαρτυρίες κατά της χρήσης μάσκας πραγματοποιήθηκαν μπροστά από το Σύνταγμα στην Αθήνα αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές τάχθηκαν και κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία. Το γύρο του διαδικτύου κάνουν και διάφορα βίντεο με πολίτες να πιάνονται στα χέρια μέσα στα μέσα συγκοινωνίας.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και χθες έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε συγκρούσεις με τις Αστυνομικές Αρχές.

Αυτή τη στιγμή το Ελληνικό κράτος δίνει την πιο σκληρή του μάχη κατά της πανδημίας, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι τριψήφιος.

Κύπρος: Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με την αστυνομία να υπενθυμίζει τους πολίτες για τις πρόνοιες των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την διεξαγωγή διαδηλώσεων και άλλων μαζικών εκδηλώσεων.

Ισπανία: Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη εναντίον της επιβολής μερικής καραντίνας σε ορισμένες λαϊκές συνοικίες της περιοχής της ισπανικής πρωτεύουσας, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του δικαστηρίου να απομακρύνει τον Καταλανό αρχηγό Quim Torra με τους ίδιους να συγκρούονται με την αστυνομία.

Γερμανία: Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο και άλλες πόλεις της Γερμανίας καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο από την Λέσβο, μετά την καταστροφή του καταυλισμού στην Μόρια.

ΗΠΑ: Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον οι διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με κύρια αιτία το φυλετικό ρατσισμό.  

Διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν στο Λούιβιλ του Κεντάκι στις ΗΠΑ, αφού σώμα ενόρκων δεν απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον των τριών αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν την Αφροαμερικανίδα Μπριόνα Τέιλορ στο σπίτι της τον Μάρτιο.

Επίσης, διαδηλώσεις πραγματοποίησε και η ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys στο κέντρο του Πόρτλαντ στο Όρεγκον, ενώ ακολούθησαν και αντιδιαδηλώσεις από αντιφασίστες και ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter.

Αποτέλεσμα των διαδηλώσεων ήταν η σύγκρουση των αντιφασιστών με τις αστυνομικές δυνάμεις και τη σύλληψη δώδεκα ατόμων.

Κάποιες από τις πιο πάνω διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αρκετές από αυτές έχουν κάνουν με πολιτικές αποφάσεις και κατά των φυλετικών και άλλων διακρίσεων.  

Τέλος είναι δεδομένο ότι σε ΗΠΑ και Λευκορωσία γίνεται περαιτέρω διασπορά του κορωνοίού καθώς οι διαδηλώσεις είναι συνεχιζόμενες χωρίς τη χρήση μάσκας και άλλων μέτρων κατά της πανδημίας, ενώ συχνά καταλήγουν σε συγκρούσεις.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα