Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Μακρύς ο δρόμος για την ισότητα

Περισσότερες από 47 εκ. γυναίκες στην ΕΕ ωθούνται κάτω από το όριο της φτώχειας και λόγω Covd-19.

*Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19

*Οι ευρωβουλευτές αξιολόγησαν την πρόοδο που σημειώθηκε στα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία 25 έτη και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν

Τις πληγές στις ανισότητες που δέχεται καθημερινά, μετρά ο γυναικείος πληθυσμός στην Ευρώπη, με δεδομένο και την σοβαρή οικονομικό-κοινωνική κρίση που έφερε μαζί της η πανδημία του κορονωοϊού.

Το

2020 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων κατέγραψε  παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην ίση αμοιβή και στις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας, στις 14 από τις 15 χώρες που εφαρμόζουν τη διαδικασία συλλογικών καταγγελιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, παρατηρώντας πως ο δρόμος για την επίτευξη ισότητας των φύλων παραμένει μακρύς και δύσβατος.

Το 2021, λίγες ώρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και ενώ η πανδημία  COVID-19 επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρούει των κώδωνα του κινδύνου να αντιμετωπιστεί επειγόντως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, και η διασφάλιση καθολικής πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων.

Καμιά πρόοδος---Σοβαρή απειλή για 47 εκ. γυναίκες

Περισσότερα από 25 χρόνια μετά την έγκριση της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου (BPfA), οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει επιτύχει πλήρως τους στόχους που ορίζονται στο κείμενο, όπως δείχνει η 5η επισκόπηση του BPFA που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων το 2020.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 76 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης βαθιά ανησυχία για την τρέχουσα πανδημία, η οποία επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλεί να αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να ωθήσει 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών, το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημά του για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει οδηγία της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας. Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, παρέχοντας υπηρεσίες προστασίας για τα θύματα, όπως γραμμές στήριξης, ασφαλή στέγαση και υπηρεσίες υγείας.

Απαιτούνται επίσης ειδικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης, του κυβερνοεκφοβισμού και της ρητορικής μίσους, που πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Αγώνας γυναικών κατά της κρίσης του Covid-19

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.

Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας θα τιμηθεί από το Κοινοβούλιο κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, στις 8 Μαρτίου.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19, η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) τίμησε την Ημέρα και διοργάνωσε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα "Είμαστε δυνατές: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19". Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, υπό την αιγίδα της επικεφαλής της επιτροπής FEMM, Έβελιν Ρέγκνερ.

Την εκδήλωση εγκαινίασαν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν. Μεταξύ των συμμετεχόντων παρευρέθηκαν η Επίτροπος της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, Έλενα Ντάλι και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης στις 8 Μαρτίου, η επικεφαλής της επιτροπής FEMM, Έβελιν Ρέγκνερ θα συνδεθεί ζωντανά μέσω Facebook live για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με την ισότητα των φύλων και την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ, καθώς και με τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Παρακολουθήστε το Facebook live στις 8 Μαρτίου, στις 11.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Ενέργειες Ευρωκοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεμπλοκάρουν την Οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και να ασκήσουν πιέσεις για στόχους, σχέδια δράσης, χρονοδιαγράμματα και προσωρινά ειδικά μέτρα της ΕΕ για την επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης σε όλες τις εκτελεστικές, νομοθετικές και διοικητικές θέσεις.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, η θέσπιση νομοθεσίας της ΕΕ για την αύξηση της μισθολογικής διαφάνειας θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων. Ταυτόχρονα εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η πρόταση της Επιτροπής για το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη υποβληθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για ορισμένες οπισθοδρομικές τάσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα, καταδικάζουν την πρόσφατη «de facto» απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία.

Η πρόσβαση στον οικογενειακό προγραμματισμό, στις υπηρεσίες μητρικής υγείας και στις υπηρεσίες ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης αποτελούν βασικά στοιχεία που εγγυώνται τα δικαιώματα των γυναικών και σώζουν ζωές, υπογραμμίζουν.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης τον καθολικό σεβασμό και την πρόσβαση στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων, όπως συμφωνήθηκε στη Διακήρυξη του Πεκίνου, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995, η οποία στόχευε να δημοσιοποιούνται δράσεις που αφορούν οικονομία, εκπαίδευση, υγεία, βία, λήψη αποφάσεων κ.λπ.

Τι λέει το τμήμα Εργασιακών Σχέσεων

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο, ανέλαβε την προώθηση του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», το οποίο είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο. Η υλοποίηση του Έργου ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2015. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανήλθε γύρω στα €2 εκατομμύρια, από τα οποία το 85% προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, έχουν δοθεί συστάσεις για την εφαρμογή καλών πρακτικών για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον, του οποίου θα προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος θα μπορεί να εκπροσωπείται από τον Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, με μέλη την Επίτροπο Ισότητας, εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

*Photo Credits: European Parliament

Keywords
Τυχαία Θέματα