Παγκόσμια έλλειψη σε μικροτσίπ - Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μας επηρεάζει

Η παγκόσμια έλλειψη σε μιροτσιπ υπολογιστών που βοηθά στην τροφοδότηση του πληθωρισμού μπορεί να διαρκέσει άλλα δύο χρόνια, δήλωσε το αφεντικό της IBM.

Με την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να εκτιμάται ότι θα χάσει 110 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος χάρη στην έλλειψη τσιπ, ο πρόεδρος της IBM, Jim Whitehurst, δήλωσε στο BBC την Παρασκευή ότι η βιομηχανία τεχνολογίας αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση που προκαλείται

από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, CIO της Plurimi Investment Managers, δήλωσε στο CNBC «Street Signs Europe» την περασμένη εβδομάδα, ότι πιστεύει ότι η έλλειψη μικροτσίπ θα διαρκέσει 18 μήνες. «Δεν είναι μόνο αυτοκίνητα. Είναι τηλέφωνα. Είναι το Διαδίκτυο των πάντων. Υπάρχουν τόσα πολλά προϊόντα τώρα που έχουν πολλά περισσότερα τσιπ από ποτέ στο παρελθόν », είπε. "Είναι όλα ενεργοποιημένα στο Διαδίκτυο."

Ορισμένα εργοστάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν όταν η πανδημία ξέσπασε για πρώτη φορά το 2020. Η καθυστέρηση στην παραγωγή επιδεινώθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ από μια έκρηξη στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών, κονσολών παιχνιδιών και κινητών τηλεφώνων καθώς η ανθρωπότητα μπήκε ουσιαστικά σε καθεστώς lockdeon.

«Υπάρχει απλώς μια μεγάλη υστέρηση μεταξύ του πότε αναπτύσσεται μια τεχνολογία και πότε [ένα εργοστάσιο παραγωγής] μπαίνει στην κατασκευή και όταν βγαίνουν τσιπς», δήλωσε ο Whitehurst στο BBC .

«Ειλικρινά, προσβλέπουμε σε κάποια χρόνια… προτού αποκτήσουμε αρκετή αυξητική χωρητικότητα στο διαδίκτυο για να μετριάσουμε όλες τις πτυχές της έλλειψης τσιπ.»

Είπε ότι η βιομηχανία ίσως χρειαστεί να εξετάσει αλλαγές στον τρόπο χρήσης των μικροτσίπ.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε την επαναχρησιμοποίηση, την επέκταση της διάρκειας ζωής ορισμένων τύπων τεχνολογιών υπολογιστών, καθώς και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε αυτά τα [κατασκευαστικά εργοστάσια], για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να αποκτήσουμε περισσότερη χωρητικότητα στο διαδίκτυο», είπε .

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες ακύρωσαν τις παραγγελίες για μικροτσίπ  το 2020 όταν έκλεισαν τα εργοστάσια εξαιτίας της πανδημίας, αλλά έχουν βρεθεί προ τετελεσμένων καθώς η ζήτηση έχει επιστρέψει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον Guardian, η συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners δήλωσε την Παρασκευή ότι η κρίση θα πλήξει την παραγωγή 3,9 εκατομμυρίων οχημάτων φέτος, ωθώντας το κόστος για τη βιομηχανία στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια από προηγούμενη πρόβλεψη 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν τώρα την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων με κατασκευαστές ημιαγωγών, δήλωσε ο Mark Wakefield, συν-ηγέτης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας της AlixPartners.

Η Ford έχει μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή οχημάτων έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους λόγω της κρίσης και δήλωσε την Πέμπτη ότι επανασχεδιάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων για να χρησιμοποιεί πιο προσβάσιμα τσιπ.

Ο Jim Farley, μιλώντας στην διαδικτυακή ετήσια συνάντηση των μετόχων της Ford, δήλωσε ότι ζυγίζει άλλες στρατηγικές για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός εφεδρικού εφοδιασμού με μικροτσίπ και την υπογραφή συμφωνιών απευθείας με εργοστάσια.

Η έλλειψη τσιπ ανάγκασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως να περιορίσουν την παραγωγή. Τον περασμένο μήνα, η Ford είπε ότι το ζήτημα θα κοστίσει 2,5 δισ. Δολάρια φέτος και θα μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο, όταν η έλλειψη θα είναι χειρότερη. Η έλλειψη ανάγκασε τη Ford κατά καιρούς να σταματήσει την παραγωγή των εξαιρετικά κερδοφόρων φορτηγών F-150.

Η απώλεια παραγωγής αύξησε τις τιμές. Περίπου το ένα τρίτο της σοκαριστικής αύξησης  4,2% του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα μειώθηκε σε υψηλότερες τιμές αυτοκινήτων και φορτηγών.

Οι ελλείψεις έχουν επίσης επηρεάσει βιομηχανίες όπως η κατασκευή οικιακών συσκευών από πλυντήρια ρούχων έως οδοντόβουρτσες που βασίζονται τόσο στη μνήμη όσο και στα τσιπ επεξεργασίας.

Η Samsung, η οποία ηγείται της κατασκευής τσιπ μνήμης, δήλωσε ότι η παραγωγή τηλεοράσεων και άλλων συσκευών θα επηρεαστεί από τις ελλείψεις.

Έρχεται νέο PS5;

Tην ίδια στιγμή η SONY εργάζεται σε μια νέα έκδοση του PlayStation 5 με μια ακόμη πιο ισχυρή μηχανή, σύμφωνα με αναφορές. H κονσόλα PS5 αντιμετώπιζε επίσης παγκόσμιες ελλείψεις στοκ, εξαιτίας της μη διαθεσιμότητας τσιπς

Η φημολογούμενη νέα  κονσόλα θα έχει προφανώς ένα αναβαθμισμένο τσιπ που δίνει στα παιχνίδια ακόμα καλύτερα γραφικά και απόδοση. Πηγές κοντά στις γραμμές προμήθειας της Sony είπαν στην επιχειρηματική ιστοσελίδα της Ταϊβάν DigiTimes ότι η εταιρεία ήδη οργανώνει την παραγωγή της νέας μηχανής.

Ο μικροεπεξεργαστής TSMC σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή του επανασχεδιασμένου PS5 μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, ισχυρίστηκαν.

Ωστόσο, το νεότερο μοντέλο θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τη διαδικασία 6nm, αντί της διαδικασίας 7nm όπως τα τρέχοντα τσιπ PS5, ανέφεραν πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα