Παγκόσμια ανησυχία από επικίνδυνη κλιμάκωση στο Συριακό

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν εγκαταλείψει και κάποιες από τις θέσεις τους εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από το εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα ληφθούν «μείζονες αποφάσεις», «απόψε ή πολύ σύντομα» για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη

Συρία, μετά την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, εντείνοντας την πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και στους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε τηλεφωνικό με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τις εξελίξεις, για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, και οι δύο ηγέτες θέλουν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, γνωστοποίησε το Ελιζέ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι απαίτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει την έναρξη νέας έρευνας για το ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία σήμερα Τρίτη, δήλωσαν διπλωμάτες.


Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι «εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή» στη Συρία, θα υπάρξει «απάντηση», προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ «επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων».
«Εάν οι ευθύνες αποδειχθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει πολλές φορές, εάν η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί, θα δώσει έδαφος σε μία απάντηση», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντάλλαξαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων», είπε.

Στον ΟΗΕ διεξήχθη κατεπείγουσα συνεδρίαση που ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν να επιδείξουν ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας. Θέλουν να δείξουν επίσης ότι δοκίμασαν όλες τις διπλωματικές οδούς πριν από την ενδεχόμενη καταφυγή στα όπλα.

Ο συριακός στρατός βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό και τα περίχωρά της, τη Χομς και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Λαττάκειας και της Ταρτούς», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Ντέιρ αλ Ζορ, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εκκενώνουν τα βασικά στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες Δευτέρα τη «φρικιαστική» επίθεση με χημικά που φέρεται να εξαπολύθηκε στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα και διεμήνυσε ότι «θα λάβει μείζονες αποφάσεις μέσα στις προσεχείς 24-48 ώρες».

Πάντως Δαμασκός και Ρωσία, κατηγόρησαν το Ισραήλ για βομβαρδισμούς που έπληξαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χομς στην κεντρική Συρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 μαχητές μεταξύ των οποίων και Ιρανοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα