Παγκόσμια ανησυχία – Μόνη ελπίδα η διπλωματία για το Ουκρανικό

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη βρίσκονται στραμμένα στα ρωσσο-ουκρανικά σύνορα. Η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται ώρα με την ώρα, ενώ οχτώμισυ χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες περιμένουν το πράσινο φως από το Πεντάγωνο για να έρθουν στην ανατολική Ευρώπη.

Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ώρα με την ώρα, σε πολλές περιοχές.

Στρατιωτικές ετοιμασίες και γυμνάσια είναι σε εξέλιξη και στα δύο στρατόπεδα.

Άρματα μάχης, πυροβόλα και στρατιώτες, αποκαλύπτονται

σε βίντεο περαστικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταμαρτυρούν τις κινήσεις των αντιμαχόμενων μερών.

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί επιθεωρήσεις πολεμικής ετοιμότητας σ' όλες του τις δυνάμεις, κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, ενώ το Πεντάγωνο τίθεται σε πλήρη επιφυλακή, υπό τον φόβο του χειρότερου σεναρίου, δηλαδή, ολική κατάρρευση της διπλωματίας.

8μισυ χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και περιμένουν το πράσινο φως για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη.

Μετά την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ και την εξαγγελία ότι συμμαχικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Ευρώπη, ο Γενς Στολτενμπέργκ, προχώρησε ένα ακόμη βήμα προαναγγέλλοντας το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον ενισχύσεων.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αυτό, θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόσθετες ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε τη Δύση για «μαζική υστερία», που εμπνέουν τους Ουκρανούς για επιθετικές δράσεις.

«Κάθε κομμάτι όπλου, είτε αμυντικό είτε επιθετικό, εμπνέει για άλλη μια φορά θερμοκέφαλους στο Κίεβο ν' αρχίσουν αυτήν την επιχείρηση. Μας ανησυχεί αυτό. Προειδοποιούμε γι' αυτό εδώ και πολύ καιρό. Αναμέναμε, έστω για μια φορά, οι χώρες του ΝΑΤΟ να καλέσουν το Κίεβο να μην σκεφτεί στρατιωτική διευθέτηση στην Ουκρανία», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ .

Και τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Η Υπηρεσία του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κρίση στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να βοηθήσει σε περίπτωση, που η σύγκρουση, προκαλέσει εκτοπισμό ανθρώπων. «Καλούμε σε ψυχραιμία όλους και να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις. Συζητούμε με εταίρους για σχέδια έκτακτης ανάγκης. Έχουμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε προμήθειες, εάν χρειαστεί».

Οι Ουκρανοί πολίτες φαίνονται -πάντως- αποφασισμένοι για το χειρότερο σενάριο. Μεγάλες ομάδες πολιτών, οργανώνονται σε πολιτοφυλακές κι' εκπαιδεύονται στην χρήση όπλων.

Παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, η διπλωματία δεν έχει παραδώσει τα όπλα. Συναντώνται αύριο στο Παρίσι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, που συμμετέχουν στο «πλαίσιο της Νορμανδίας», με σκοπό να αναζητήσουν προόδο στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Ουκρανικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα