Π. Προδρόμου: Καμία πρόθεση για να κλείσουν τα οδοφράγματα

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (12/3) στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφορικά με επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κύπρο, το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί, την Σύνοδο της Βάρνας καθώς επίσης και για το κλείσιμο οδοφραγμάτων.

Όπως σημείωσε, η επίσκεψη του κ. Μίτσελ ήταν προγραμματισμένη κάτι που ανέφερε και στο ΣΙΓΜΑ

ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε σχετικά: ΥΠΕΞ: Οι Τ/κ να απαντήσουν αν υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις

«Είναι γνωστή η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι γνωστή και η επιθυμία που θα είχε η δική μας πλευρά να παίξουν και κάποιο ρόλο γενικότερα στην προσπάθεια για να επαναρχίσουν και να είναι με προοπτική οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς για το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έριξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά δηλώνοντας: «Περιμένουμε την ανταπόκριση της Τ/κ πλευράς, του κ. Ακιντζί, για τον καθορισμό συνάντησης».

Σχολιάζοντας το ερώτημα αν η εν λόγω συνάντηση που προγραμματίζεται, διασυνδέεται με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου, σημείωσε ότι αυτή είναι ανεξάρτητη από τα όσα διαδραματίζονται και ότι δεν τίθεται κάποια προϋπόθεση για την πραγματοποίησή της.

Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει εάν στο ενδεχόμενο που επαναρχίσουν οι συνομιλίες απορρίπτεται από Ελληνοκυπριακής πλευράς η δημιουργία κοινής επιτροπής με τους Τουρκοκύπριους για τος φυσικό αέριο, υπογράμμισε: «Εάν oι T/κ ήθελαν να συμμετάσχουν, σε οποιοδήποτε επίπεδο, σε διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει από χρόνια, καθώς είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατία».

Για να προσθέσει: «Υπενθυμίζω πως σε ένα άλλο καίριο, πολύ πιο μεγάλης σημασίας ζήτημα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε προτείνει προς την Τ/κ πλευρά τη σύσταση μιας κοινής ομάδας διαπραγμάτευσης για την ΕΕ. Οι Τ/κ την είχαν αρνηθεί».

Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, σε αυτή την χρονική στιγμή που βρίσκεται το Κυπριακό το να συζητάμε για κοινές επιτροπές αλλάζει την ατζέντα που είναι ο τερματισμός του ρόλου της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης.

Ο κ. Προδρόμου, μίλησε και για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων απορρίπτοντας ότι τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

«Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που δημιούργησε τα οδοφράγματα, αλλά η κατοχή. Η δική μας στάση, από την αρχή, θα ήταν να μην υπάρχουν καθόλου οδοφράγματα. Αυτά που έχουν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική ηγεσία, ούτε υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση για να κλείσουν οδοφράγματα», τόνισε.

Παράλληλα επανέλαβε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Το μόνο που πραγματικά συμβαίνει, εκτός από διακηρύξεις και δηλώσεις – ίσως και απειλές που ακούμε από κάποιες πλευρές – είναι το ότι η συγκεκριμένη αδειοδοτημένη εταιρεία προχωρεί κανονικά στις εργασίες της», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα