Δρ.Καραγιάννης: Πώς θα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης -Δεν πειθαρχούμε (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν πειθαρχούμε και το έχουμε δει. Αφού παιδάκια έχουν γίνει ορατά σε παιδικές χαρές και πάρκα, ο κόσμος συναθροίζεται σπίτι με παρέα. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Για αυτό και αποστάλθηκε το σημερινό μήνυμα της Κυβέρνησης.Ας κάνουμε υπομονή για λίγες βδομάδες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας ,Δρ. Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα μέτρα είναι αυστηρά και πρέπει να τα υπακούμε, « δεν θέλουμε να βρεθούμε στη θέση του Μπόρις Τζόνσον που βγάζει τους αστυνομικούς στους

δρόμους και δεν είναι υπερβολή. Καλυτέρα να είμαστε υπερβολικοί τώρα. Στην Κίνα υπάκουσαν, πειθάρχησαν και τώρα είναι καθαροί».

Όσον αφορά τα περιστατικά στην Κύπρο, ο κος Καραγιάννης είπε πως, «φανήκαμε λίγο άτυχοι  με το περιστατικό στην Πάφο, που έχει σπρώξει τους αριθμούς πάνω. Τώρα βλέπουμε πλέον και δευτερεύουσες επαφές να μολύνονται, που είναι κάτι το οποίο περίμενα ότι θα συνέβαινε πιο μετά. Τουλάχιστον, έχουν εντοπιστεί έγκαιρα και ελπίζω η ιχνηλάτιση να είναι πιο επιστάμενη τώρα. Το άλλο μη αναμενόμενο, είναι το γεγονός ότι ένας από αυτές τις επαφές είναι σύζυγος νοσηλεύτριας και γιατρός που εργαζόταν κάπου αλλού, που σημαίνει ότι ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα είναι εκτός λειτουργίας.Ελπίζω και εύχομαι ότι τα κρούσματα που είχαμε μέχρι τώρα και τις επαφές τους να έχουν εντοπιστεί».

Όσον αφορά την «Ισοπέδωση» καμπύλης(σ.σ. βλέπε πιο πάνω εικόνα) σε ανάλυσή του ανέφερε πως, «εμείς θέλουμε να βρισκόμαστε στην χαμηλή καμπύλη, η οποία είναι διαχειρίσιμη. Δηλαδή μικρή αύξηση των κρουσμάτων σταδιακά, ώστε να δίνετε ο χρόνος στο σύστημα υγείας να περιθάλπει τα σοβαρά περιστατικά και ταυτόχρονα να δίνει εξιτήριο στα πρώτα περιστατικά και με αυτό τον τρόπο να μην επιβαρύνεται στο σύστημα υγείας».

Σχολίασε πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει  εκτροχιαστεί  και πως ξεφύγουν τα πράγματα και θα γίνουν χειρότερα και από την Ιταλία.

Ερωτηθείς πως μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης ο κος Καραγιάννης εξήγησε πως το σλόγκαν που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΟΥ είναι χαρακτηριστικό «Τεστ, τεστ, τεστ».

«Γιατί με το τεστ μπορεί θα ανιχνεύσουμε τα άτομα που είναι επαφές και ίσως εντοπίσουμε και άλλους που μπορεί να είναι εντελώς ασυπτωματικοί», είπε.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα