"Δυναμίτης" στη διαπραγμάτευση για το εδαφικό

"Σε μια συμφωνία μπορεί να υπάρξουν διορθώσεις στο εδαφικό και τα “σύνορα” αλλά δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης η Μόρφου ή οποιοδήποτε σημείο του "ψευδοκράτους", δήλωσε ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Νταϊαλογκ ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε: “Εάν υπάρξει μια συμφωνία, σε αυτή μπορεί να γίνουν διορθώσεις στα σύνορα. Υπάρχει μια νεκρή ζώνη 128 χλμ, αυτή θα εκκενωθεί. Εκεί μπορούν να γίνουν από κοινού με κάποιον τρόπο ρυθμίσεις.

Μπορούν να συζητηθούν το εδαφικό και οι ρυθμίσεις συνόρων. Αλλά στους ανθρώπους μας, που εγκαταστάθηκαν εκεί, που εξασφάλισαν τα προς το ζην δεν μπορεί σίγουρα να τους πει κάποιος `σήκω από εκείνα τα εδάφη και γίνε πρόσφυγας`. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Μόρφου. Δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους παζάρεμα. Στην πραγματικότητα η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί. Οι επενδύσεις μας στην Μόρφου θα συνεχιστούν. Η Μόρφου εδώ και 42 χρόνια είναι μια επαρχία της ΤΔΒΚ και έτσι θα παραμείνει”.

Ερωτηθείς για το θέμα μη συμμετοχής “κυβερνητικού” στελέχους στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν είπε ότι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κρατούν τις σχέσεις με το “προεδρικό” σε ένα καλό επίπεδο και το “υπεξ” στηρίζει σοβαρά την “προεδρία”.

Σημείωσε δε ότι τρεις μήνες μετά την δημιουργία της νυν “κυβέρνησης” το θέμα αυτό προέκυψε πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεν λέχθηκε οτιδήποτε επί αυτής της προσδοκίας τους από την “προεδρία” και ενώ διαπραγματευτής είναι “βουλευτής” της κύριας αντιπολίτευσης και άλλα άτομα από την αντιπολίτευση συμμετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα, όχι όμως και κάποιος από την “κυβέρνηση”. Για τον ίδιο, είπε, είναι προϋπόθεση να υπάρχει στην ομάδα και κάποιος από την “κυβέρνηση”.

Αλλά, συνέχισε, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει πει οτιδήποτε γι` αυτό το θέμα ακόμη και δεν είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν μαζί του. “Σίγουρα πρέπει να το συζητήσουμε μαζί του. Είναι σημαντικό”, είπε.

Αναφερόμενος στην οργάνωση ΦΕΤΟ, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι αξιολογείται ακόμη και η μικρότερη πληροφορία για την οργάνωση αυτή στα κατεχόμενα και μέχρι τώρα δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι από δω και στο εξής δεν θα βρεθεί κάτι.

Ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε και την στήριξή του στο αυριανό συλλαλητήριο “στήριξης της Δημοκρατίας” για την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία που θα διοργανωθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα